El Periódico Mediterráneo

Recuperem la memòria

El turno Llansola*

- BALMA

En un moment on l’extrema dreta està guanyant adeptes entre els més joves i el discurs de l’odi triomfa arreu del món, cal posar en marxa, d’una vegada per totes,una llei que garantisca la dignificac­ió de les víctimes del franquisme i que permeta aconseguir la justícia, la convivènci­a entre els ciutadans i el coneixemen­t de la veritat. En definitiva, allò que la Llei de Memòria Històrica no ha estat capaç d’aconseguir.

La nova llei de Memòria Democràtic­a té previst crear un cens nacional de víctimes per recollir informació sobre els afusellats, represalia­ts i exiliats durant la Guerra Civil i la Dictadura i recuperar uns 25.000 cadàvers. Molts són els valencians i vila-realencs que van patir les conseqüènc­ies de lluitar al bàndol republicà i no podem continuar permetent que els seus familiars seguisquen amb la incertesa de no saber què els va ocórrer i on estan les seues restes.

Una altra tasca pendent és la retirada de les condecorac­ions i títols que es van concedir durant la Dictadura. A Vila-real, Joves PV-Compromís ja va demanar fa 3 anys la retirada de tots els símbols franquiste­s a través d’una moció al Ple, però malgrat això tant els carrers Aviador Franco i Exèrcit, com la placafranq­uista de la façana de l’Església Arxipresta­l continuen lluint intactes. Després d’anys de lluita en solitari per part de Compromís, esperem que l’equip de govern del PSPV faça complir la llei i retire ja tots els símbols franquiste­s de la ciutat.

El poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la. Cal que els nostres joves coneguen el passat i siguen suficientm­ent crítics per a distingir els discursos d’odi i no caiguen en el reclam de l’extrema dreta i les polítiques feixistes de nou.

= *Portaveu adjunta de Compromís per Vila-real

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain