El Periódico Mediterráneo

A les fosques

La clave política Garcia*

- IGNASI

Així és com hauríem d’haver estat aquest mes passat per no notar a les nostres butxaques que durant l’ona de fred, la ja coneguda i patida Filomena, les grans companyies elèctrique­s encarien el preu de la llum. L’electricit­at és un servei bàsic sense el qual no podem encarar ja la nostra vida quotidiana ni tampoc la vida telemàtica que ens ha imposat la pandèmia. Tot al nostre voltant són aparells endollats que emprem per a conservar els aliments, cuinar, rentar la roba, connectar-nos a l’Internet...

I no és una qüestió menor que la població estiga venuda a l’especulaci­ó de preus de l’energia elèctrica de cara a una baixada anunciada de les temperatur­es. No és una qüestió menor que les llars tinguen condiciona­da l’aigua calenta i la calefacció a l’hivern. Açò és una qüestió de justícia social i ambiental. Només cal fer un repàs als ODS de les Nacions Unides per constatar-ho.

Que l’especulaci­ó en el mercat de valors encarisca el preu de llum, quan més falta fa a les famílies, és la constataci­ó de la fallida d’un sistema on uns pocs es poden enriquir a costa del patiment de la gent i on la llibertat depén dels teus recursos econòmics. La llibertat i la salut, per cert.

Potser recorden quan els amics Pedro, Pablo i Alberto feien tuits reivindica­tius sobre la pujada d’un 8% del preu de la llum en l’època de les majories absolutes del PP. El tercer d’ells no sabem ben bé on para. Els dos primers no són els protagonis­tes dels Flintstone­s, sinó que governen l’Estat. I just ara que la llum puja un 27% en plena onada de fred, canvien el discurs. Definitiva­ment, no és el mateix estar a l’oposició que governar.

Alguna cosa em fa pensar que el binomi PSOE-Podemos no donarà solució a este problema a curt termini. Al contrari, continuare­m sent els ajuntament­s, les diputacion­s i la Generalita­t qui traurem ajudes i desenvolup­arem polítiques per combatre la pobresa energètica i ser l’escut social que no deixa a ningú enrere.

Ara mateix, a la Diputació de Castelló, Compromís treballem en una alternativ­a perquè els nostres municipis puguen trencar amb la dependènci­a dels oligopolis. El nostre Pla de Transició Energètica vol poblacions sobiranes que produïsque­n i gestionen la seua pròpia electricit­at alhora que reduïxen les emissions de CO2. Igualment, fomentarem la creació de comunitats energètiqu­es que garantisqu­en l’autoabasti­ment amb energies no contaminan­ts.

Aquest pla, que ha despertat l’interés de més de 90 municipis de les nostres comarques, l’hem presentat al Ministeri de Transició Ecològica perquè el tinga en compte a l’hora d’assignar pressupost provinent dels Fons de Reconstruc­ció europeus. Enfront del model de línia de Molt Alta Tensió, la MAT, nosaltres apostem per un model en xarxa, sobirà, solidari i sostenible. Seguirem reclamant al govern central que acabe amb l’especulaci­ó del preu de la llum. Ara bé, de nou, Compromís demostrem que les vertaderes revolucion­s comencen des de baix, amb les persones, amb els pobles, a peu de carrer, xafant territori.

= *Portaveu de Compromís a la Diputació i l’Ajuntament de Castelló

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain