El Periódico Mediterráneo

És l’hora de la responsabi­litat personal

A fondo L’evolució de la pandèmia està deixant xifres gravíssime­s de contagis, pressió hospitalàr­ia i morts

- JOSÉ Benlloch*

Vivim moments difícils. L’evolució de la pandèmia per la covid-19 està deixant xifres gravíssime­s de contagis, pressió hospitalàr­ia i morts. Quan escric aquestes línies, un total de 2,16 milions de persones han perdut la vida en tot el món a conseqüènc­ia del virus; d’elles, 57.291 al nostre país. I la corba segueix en ascens.

Per a frenar-la, hem de posar tots de la nostra part. És l’hora de la responsabi­litat personal. El president de la Generalita­t ha hagut de prendre mesures molt dures que a ningú ens agraden, com el tancament perimetral i altres restriccio­ns socials, però que són imprescind­ibles per a frenar l’expansió del virus. Si es tancava de forma tan dolorosa l’hostaleria, que ha deixat centenars de famílies i empreses en situació precària, amb les quals treballem també des de l’Ajuntament per a articular mesures que els ajuden a pal·liar la situació, cap sentit tenia que es pogueren traslladar les reunions socials a les cases o fins i tot al carrer. I per això, durant uns dies --almenys fins al proper 15 de febrer-- haurem de renunciar a reunir-nos a casa amb família o amics. A casa, només els de casa. Tampoc podrem fer-ho al carrer, amb la limitació de reunions en espai públic a un màxim de dues persones, excepte en el cas que convisquem amb elles.

En el cas de Vila-real, a més, com a ciutat major de 50.000 habitants, no podrem ni entrar ni eixir els caps de setmana, des de les 15.00 hores del divendres fins a les 6.00 hores del dilluns següent. Per què aquestes ciutats i no altres? Doncs perquè, perimetran­t les 16 ciutats amb més de 50.000 habitants, aconseguim controlar la mobilitat de més de 2,5 milions de persones (el 36% de la

El president de la Generalita­t ha hagut de prendre mesures molt dures, però que son imprescind­ibles

població de la Comunitat Valenciana) en municipis on, a més, disposem de més recursos policials, ja que la majoria som ciutats amb dotacions de la Policia Nacional. I ja sabem que aquest virus s’alimenta de la mobilitat. És, per tant, una mesura incòmoda per a tots, però que ens ha de servir per a frenar d’una vegada per totes l’avanç del virus al nostre territori.

Per a fer-la complir, aquesta i la resta de restriccio­ns anticovid, anem a desplegar a Vila-real un dispositiu de seguretat i informatiu sense precedents. Però hem de tindre clar que tots els efectius policials del món i totes les campanyes informativ­es del món no serviran per a res si no actuem cadascú des de la responsabi­litat personal. La col·laboració ciutadana és una exigència ineludible per a què totes aquestes mesures tinguen l’efecte que tots volem.

Els vila-realencs i vila-realenques han tingut durant tota la pandèmia un comportame­nt exemplar de manera majoritàri­a. Però, malauradam­ent, existeix un xicotet percentatg­e de la població que encara no ha entès la gravetat de la situació, que actua de manera imprudent i insolidàri­a. A tots ells, els demanem ajuda i responsabi­litat en el compliment de les mesures. De nosaltres depén que no hagen d’aplicar-se noves restriccio­ns a mitjà termini que serien encara més costoses per a tots i totes.

*Alcalde de Vila-real

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain