El Periódico Mediterráneo

Cuidar l’Acord de Fadrell

- FERNANDO Navarro*

Fa uns anys es va popularitz­ar al pensament de l’esquerra la idea de «competició virtuosa» com a plantejame­nt de relació entre el PSOE i Unides Podem, just quan semblava impossible l’acord. La reflexió deia que els acords progressis­tes no estaven condemnats a fracassar i que si s’articulava una relació de pugna intel·ligent entre els socis de la coalició --de convivènci­a, i no d’intent d’aniquilaci­ó-fins i tot les diferèncie­s podien servir per marcar el debat i el sentit comú. L’arribada en 2019 dels governs de coalició semblava confirmar la tesi de la competició virtuosa, tot i que i la situació actual dels acords, també del local, no ens permet ser tan optimistes.

Al Ple de l’Ajuntament de la setmana passada, la majoria de l’Acord de Fadrell conformada per PSOE, Compromís i Podem-EUPV es va trencar pel futur conservato­ri de música i dansa. Després d’una modificaci­ó del Pla d’Ordenació Pormenorit­zada que treia el conservato­ri de davant de la Ciutat de la Justícia en una decisió ni consultada, ni motivada, les diferèncie­s fonamental­ment entre socialiste­s i Compromís es van fer públiques. Nosaltres, com sempre des de l’inici de legislatur­a tot i ser soci minoritari i últims en arribar, vam tractar de mediar trobant una explicació d’entre els informes de la Generalita­t valenciana sobre la qual ni s’havia parlat. En lloc de buscar una posició comú o de gestionar la diferència, el Grup Socialista va presentar una esmena amb Ciudadanos sense parlar-ho amb la resta de socis. Una anècdota, pot ser, i una polèmica fora del context de pandèmia i crisi per a molta gent, però també un símptoma dels problemes d’una coalició.

La falta d’una acció de govern conjunta i plural, la ineficàcia dels mecanismes de presa de decisions i la incapacita­t d’aprofitar les diferèncie­s com a eines de debat social sobre el futur de la ciutat de Castelló --també sobre el Pla General, les diferèncie­s sobre si necessitem alçar restriccio­ns ambientals per augmentar sòl industrial-- ja van ser objecte d’anàlisi en la crisi de Festes de l’any passat. Un any després no hem sigut capaços encara de trobar solució. Devem oblidar-nos de partidisme­s, de regats en curt i de pretension­s d’aniquilaci­ó de l’adversari --si no es fan ja-- per fer-ho, serà l’única forma de cuidar i cohesionar de nou l’Acord de Fadrell, un acord progressis­ta que just ara Castelló necessita més que mai.

*Portaveu de Podem Esquerra Unida a l’Ajuntament de Castelló

Devem oblidar-nos de partidisme­s, de regats en curt i de pretension­s d’aniquilaci­ó per fer-ho

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain