El Periódico Mediterráneo

Preparant el futur

Al contrataqu­e Blanch*

- ERNEST

De vegades es fa molt complicat parlar d’esperança. Les xifres de la covid ens fa minvar la nostra capacitat de mirar endavant i pensar que tot passarà. Tantes hores a casa, tantes mirades perdudes per la finestra, tants moments d’espera i desesperan­ça... Però és en eixe instant, quan penses que la dificultat és màxima, quan trobes aquell anhel que pensaves havies perdut, aquelles ganes i energia per a tirar avant. Perquè, com va dir Kamala Harris, jo també crec que al nostre país --totes i tots nosaltres-ens mantindrem units per un futur millor. «Ja ho estem fent», va afirmar. I així és.

Perquè del que vull parlar en este article és d’eixe futur que ens espera després de la pandèmia i per al qual ens estem preparant amb totes les mesures que, des dels governs de Pedro Sánchez i Ximo Puig, s’estan prenent.

La covid ens està preparant per a valorar sense objeccions el sistema sanitari públic. Els seus beneficis per al conjunt de la ciutadania són inqüestion­ables: la universali­tat, l’equitat, l’accés gratuït i la qualitat fan de l’atenció sanitària un important valor de prosperita­t. És necessari dotar a la sanitat de totes estes premisses amb garanties, i per sempre. Perquè la grandesa de la sanitat pública és que, arribe qui arribe a la porta d’un centre sanitari, siga atés amb dignitat. Per això, des de l’inici de l’emergència sanitària, no s’han escatimat esforços per enfortir el sistema sanitari tan malparat anys enrere. Un esforç que ha culminat en la dotació més gran de la història per al Ministeri de Sanitat. Quasi 3.500 milions d’euros per al 2021, enfront dels 327 amb què es finançava fins al moment. Així es construeix salut i així es construeix, com no, futur.

La pandèmia també ens ha dit alt i clar que hem de cuidar el nostre planeta. No sols per l’advertènci­a de l’OMS que la contaminac­ió empitjora el pronòstic de la covid --d’ahí la necessitat de frenar l’emissió de contaminan­ts-sinó també pels beneficis d’una menor activitat. Una gran paradoxa el fet que quan l’activitat del ser humà es detén, hi haja un gran beneficiar­i: el medi ambient. Conscients d’això, les mesures del govern han estat clares: la Declaració d’Emergència Climàtica i el Pla de Transforma­ció Ecològica i Digital. Hem de canviar els nostres hàbits pel bé del planeta. Si ja ho estem fent ara amb el teletrebal­l, reduint el subministr­ament de combustibl­es, el consum i els residus, ho podem seguir fent. Així es construeix un món més verd i així es construeix futur.

L’economia sostenible és, sense dubte, un altre dels aspectes a assimilar. La nostra aspiració ha de ser la d’assolir el benestar social incentivan­t al consum responsabl­e i l’activació d’empreses verdes. Els recursos són limitats i, en este sentit, la innovació és clau per fer un empresaria­l més productiu, eficient i competitiu. El govern del Botànic està sent exemple, perquè estem convençuts que això és possible, amb les ajudes per a la modernitza­ció dels polígons industrial­s. 58 a la província de Castelló ja ho han demanat, la major sol·licitud des del 2017, la qual cosa evidencia que les nostres empreses també han interiorit­zat la urgència d’esta transforma­ció. Així es construeix creixement i així es construeix futur.

I més lliçons ens ha donat --i ens està donant-- esta pandèmia de la covid: solidarita­t, unió, empatia, justícia social, bondat, creativita­t... Són les úniques coses positives d’esta crisi. Tot això és el que devem seguir cultivant i que no desaparega mai de les nostres vides, del nostre dia a dia. Perquè sols així es construeix el futur. Estem preparats per a ferho. Ens acompanyes?

= *Secretari general del PSPVPSOE de la província de Castelló i diputat autonómic

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain