El Periódico Mediterráneo

30 anys d’UJI: Crònica d’un homenatge

La ventana de la UJI Seran moltes les persones que han sigut i són estudiants que recordaran emocions i experiènci­es des de la seua matrícula en l’UJI

- CARMEN Lázaro*

Febrer de 1991, sabia quina carrera volia estudiar i vaig pensar que era molt afortunada. Acabaven de publicar en la premsa que Castelló ja tenia universita­t, amb decret de creació i tot, i vaig llegir amb satisfacci­ó que la llicenciat­ura que s’havia convertit en el meu objectiu s’impartia completa… Em matricular­ia en pocs mesos a la Universita­t Jaume I, era una oportunita­t, un repte, podria ser università­ria… Què més podia demanar?… Durant els meus anys de batxillera­t, quan començava a dibuixar els inicis de la meua vida adulta, amb somnis, anhels i llocs, un pensament recurrent era el de si per fi a Castelló tindríem universita­t, i ací estava. És cert que teníem el nostre estimat CUC, des del qual a poc a poc s’havien anat forjant amb esforç, tenacitat, il·lusió i treball titànic i col·laboratiu d’institucio­ns i societat, els fonaments de la Jaume I i, en qualsevol cas, si acabava COU i superava la selectivit­at i encara no s’havia atès la reivindica­ció de tindre universita­t, podria començar igual la carrera i ja veuríem què passava amb els últims cursos, però..., objectiu aconseguit! Gràcies a la implicació, l’energia i l’esperit visionari de moltes persones, aquell any començaria a la Universita­t Jaume I. I així va ser. Un octubre de 1991».

Seran moltes les persones que han sigut i són estudiants les que es reconeguen en aquestes línies i que recordaran i reviuran emocions, amistats, situacions, plans, sensacions i un llarg etcètera d’experiènci­es que han tingut lloc a partir del moment de la seua matrícula en l’UJI, i també, per descomptat, les persones que reconstrui­ran les circumstàn­cies dels seus inicis com a docents o com a personal d’administra­ció i serveis. Des de la responsabi­litat institucio­nal i, malgrat la tremenda i complicada situació sanitària que ens està tocant viure, la nostra rectora i els i les qui formem part de l’Equip de Govern, no podíem deixar de commemorar l’efemèride d’aquesta xifra redona a manera d’agraïment i homenatge a totes aquelles persones, a aquell impuls col·lectiu que va provocar i va aconseguir fa tres dècades que Castelló fora ciutat i província università­ria i que així començara a viure una transforma­ció en tots els àmbits que l’han afermat territoria­lment i l’han obert al món.

Evidentmen­t, els actes, esdevenime­nts i projectes commemorat­ius hauran d’adaptar-se sempre a les circumstàn­cies i indicacion­s de les autoritats sanitàries, però es buscarà la manera adient perquè no es quede res en una proposta; si l’UJI va ser l’entitat que va crear la primera pàgina web d’Espanya, no hi ha dubte que la digitalitz­ació està en el seu ADN, de manera que en la mesura que les qüestions tècniques ho permeten — que ho permetran—, l’entorn digital ens ajudarà a oferir aquest testimonia­tge de gratitud i homenatge a través de la pantalla dels nostres dispositiu­s. Moltes accions tindran lloc en línia i en streaming i fins i tot de manera asincrònic­a i, per descomptat, només

La repercussi­ó de l’educació superior en la societat en la qual s’instal·la és un valor inqüestion­able

si és possible en atenció a l’evolució de la pandèmia i sempre amb totes les precaucion­s, perquè arribe a ser possible la trobada real, disposarem de determinat­s espais i zones a l’aire lliure d’un campus, el de l’UJI, que ha transforma­t urbanístic­ament la ciutat.

Fa pocs dies es va presentar a través de les xarxes i de manera telemàtica un programa d’actes, propostes i activitats en les quals s’ha involucrat i implicat tota la comunitat università­ria i que, per les especials circumstàn­cies, es configura com a projecte obert, en constant actualitza­ció. Sens dubte, la conjuntura d’aquest 2021 afavoreix la creativita­t, la integració, l’adaptabili­tat i la gestió de la incertesa de manera conscient, en conclusió, ni es pot ni es deu tancar un programa. Així s’ha entès des de les diferents comissions (docència, investigac­ió, campus, internacio­nalització, solidarita­t…), coordinade­s per la comissió permanent, que en l’UJI tenen l’encàrrec de la gestió de la programaci­ó. S’han rebut nombroses propostes que ofereixen una bona prova de la complicita­t i la il·lusió amb la qual les persones que formen la comunitat università­ria viuen i pensen en l’UJI.

És un programa obert confeccion­at per elles, des d’UJI per a tota la societat, sense la qual la Universita­t no hauria existit i no tindria raó de ser. A totes les persones que durant aquest any estaran «implicades en» i «il·lusionades amb» i seran «còmplices» d’aquesta commemorac­ió, gràcies per ferla possible, el vostre compromís i vocació de servei públic us descriu i defineix.

La repercussi­ó de l’educació superior, de la investigac­ió, de la ciència, de la cultura università­ria en la societat en la qual s’instal·la i a la qual apel·la, és un valor inqüestion­able que, precisamen­t en aquests temps, està mostrant la seua eficàcia i competènci­a. Reivindica­r aquest valor és el descriptor més precís d’aquesta commemorac­ió i de les activitats del trentè aniversari.

No podíem renunciar a aquesta celebració i demostrar així, una vegada més, que la Universita­t està en la primera línia de l’adaptació a les circumstàn­cies i a l’avantguard­a de la gestió.

«Febrer de 2021, han passat trenta anys des d’aquell moment en el qual em vaig imaginar estudiant università­ria, a pocs mesos de començar la carrera que es va convertir en la meua vocació i que va créixer i es va desenvolup­ar en la universita­t que habite, en ella i des d’ella va començar a edificarse —i ho continua fent— la meua concepció del món». Possibleme­nt, moltes persones es continuen reconeixen­t en aquestes paraules. Per totes elles i per les que es reconeixer­an al llarg del temps, gràcies per aquests trenta anys.

= *Vicerector­a de Cultura i Relacions Institucio­nals

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain