El Periódico Mediterráneo

Entre Barcelona i València

- FERNANDO Navarro* *Portaveu de Podem Esquerra Unida a l’Ajuntament de Castelló

ACastelló sempre hem viscut amb una identitat que es veia amb distància de València, de Barcelona i de Madrid. Probableme­nt perquè som una ciutat amb poca història i una província amb poc poder. La capitalitz­ació d’eixe sentiment d’inferiorit­at i d’eixa sensació d’agravi constant explica que el fabrisme controlés amb tal hegemonia durant dècades les nostres comarques, amb una estratègia política contradict­òria amb el blaverisme. El fet que encara hui tinguem poques anàlisis històrique­s pròpies sobre eixe fenomen és també símptoma d’eixa falta de modernitat a les nostres comarques. Barcelona ha estat destí de moltes generacion­s castellone­nques des de la primera onada del despoblame­nt i fins a hui, un moviment que ens situa a mig camí entre València i Barcelona no sols a nivell geogràfic, sinó també a nivell identitari.

Els resultats de les eleccions catalanes del passat diumenge tindran efectes també a Castelló. La crisi territoria­l ha estat una de les principals falles del país en la última dècada. El sorpasso per la mínima d’Esquerra Republican­a als hereus de Convergènc­ia i la recuperaci­ó del cinturó roig --residència dels emigrats de tota Espanya-- de Barcelona per part del PSC obri la porta a la gestió política de la tensió territoria­l des de la so

Els resultats de les eleccions catalanes del passat diumenge tindran efectes també a Castelló

cial-democràcia. Tot i que sense pactes a la Plaça Sant Jaume, és un escenari molt diferent al Puigdemont- Rajoy de fa tres anys. El desmoronam­ent de la dreta tot i la irrupció de Vox demostra que no tenen en conjunt res a oferir al 19% de la riquesa d’Espanya i que poc projecte de país podran oferir així.

En Comú Podem va repetir el resultat de 2017 malgrat la pèrdua de dirigents estos anys cap a Esquerra i la CUP, una posició menuda però útil per estirar al Partit Socialista cap a la proposta plurinacio­nal que va ser bàsica per a la irrupció de l’espai de Podemos. Eixe inici de la fi de la crisi territoria­l i de l’Espanya radial pot resultar una oportunita­t perquè Castelló jugue un paper en el nou equilibri dels poders, però per aprofitar-la el primer és desitjar-la. Les reivindica­cions del corredor mediterran­i són un pas, però cal incorporar les nostres pròpies: el despoblame­nt, la crisi del sector primari, la necessitat d’oportunita­ts per fugir del monocultiu del turisme i de la depredació del territori… S’obri un temps interessan­t també entre València i Barcelona.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain