El Periódico Mediterráneo

La vertadera i sostenible nova normalitat

- IGNASI Garcia* *Portaveu de Compromís a la Diputació i l’Ajuntament de Castelló

LLa crisi de la covid-19 està tenint i tindrà, a més de les conseqüènc­ies sanitàries, conseqüènc­ies econòmique­s i socials sense precedents i per això cal que les institucio­ns siguem escut social i motor econòmic».

Aquesta frase ja me l’han llegit (i escoltat) unes quantes vegades. Dimarts passat la repetia al ple de la Diputació de Castelló arran del debat sobre el pla Resistir. Com també sabran, la Diputació, junt amb el govern del Botànic i els ajuntament­s, hem posat en marxa aquesta línia de suport als sectors econòmics als quals els ha afectat de manera més intensa la pandèmia per tal que puguen mantenir la seua activitat.

Però i l’Estat? Trobem a faltar l’aportació del govern d’Espanya, des d’on s’han pres més decisions pensant en clau electoral, que no pas en l’interés general. Som de nou les administra­cions que gestionem en proximitat, les locals i les autonòmiqu­es, col·laborant entre nosaltres, les qui ens posem del costat de les persones i protegim el teixit productiu. Amb els recursos dels quals disposem, que són molt limitats, fem un gran esforç per revertir el patiment de treballado­rs i treballado­res, de pimes i de persones autònomes.

Des de l’inici, Compromís hem convidat a fer una reflexió profunda sobre el model amb el qual volem superar aquesta situació. Sembla que la vida, les relacions i l’economia les haurem d’entendre de manera diferent, en clau de sostenibil­itat, perquè, tal com apunten experts en el tema, les pandèmies són fruit de la pressió que els humans han exercit sobre el medi ambient. És a dir, pandèmies, hi haurà més i només podrem controlar-les si ens impliquem a fons en la transició ecològica.

La Diputació està sent valenta en aquest sentit i allí Compromís estem assentant estratègic­ament les bases per impulsar l’adaptació de les nostres comarques a la que sí que serà de veres la nova normalitat. Cal oblidar-se ja dels combustibl­es fòssils i la mobilitat massiva i desmesurad­a, sobre la qual recau el nostre model turístic. Enfront d’ell, nosaltres acompanyem a municipis i sector privat a incorporar-se a xarxes d’economia circular de proximitat.

Per a una recuperaci­ó econòmica sostenible, hem inclòs en el nostre pla d’obres i serveis els Objectius de Desenvolup­ament Sostenible. Què vol dir això? Que més de cinc milions d’euros aniran destinades a fomentar el creixement respectuós amb el medi i, per tant, amb la salut de les persones. Parlem de serveis bàsics com són el sanejament i l’abastiment d’aigua potable. També de la protecció de zones forestals, de la recuperaci­ó de zones degradades i de descarboni­tzació de l’economia.

Aquestes són les inversions que ja fomentem a la Diputació, inversions destinades a millorar la vida de les persones i a protegir el territori i a acompanyar als nostres sectors estratègic­s a ser competitiu­s en aquest nou escenari. La nostra, l’aposta dels governs amb Compromís, és la reconstruc­ció verda, és formar part del New Green Deal i és ser el motor (d’energia renovable) d’aquesta transforma­ció urgent.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain