El Periódico Mediterráneo

Ruralitat mitja: noves oportunita­ts

- CÉSAR Pallarés* *Alcalde de Ribesalbes

Els meus alumnes de Segon de Batxillera­t de Geografia han vist aquesta setmana que Castelló és una província amb un índex intermedi de ruralitat i que des de l’entrada d’Espanya a la CEE, que va tindre lloc l’any 1986, a població agraria va caure a un terç entre 1987 i 2012, del 13,7 al 4,2% dels actius. El context era un capitalism­e analògic on la gent se n’anava a les ciutats o pobles grans per guanyar-se la vida: indústria, turisme i construcci­ó. Ara, la pandèmia de la covid-19 que estem vivint ens mostra que això també és insuficien­t i que el futur planteja un nou sistema econòmic basat en la digitalitz­ació, en el medi ambient i les energies renovables, en la logística, en el coneixemen­t i en productes amb alt valor afegit, tant agrícoles i industrial­s com culturals.

Les valls interiors de Castelló compten amb molts municipis que tenen unes excel·lents caracterís­tiques per afrontar aquest futur, reinventar-se i mantenir els pobles vius. Són llocs ideals per exemple, per a ubicar les residèncie­s de majors: menys costos, mantenen població i augmenten la qualitat de vida dels residents (demanda que estem fent reiteradam­ent desde Ribesalbes davant de la conselleri­a competent). Som una bona destinació residencia­l on realitzar el teletrebal­l i combinar-lo en la pràctica d’esports a l’aire lliure o simplement gaudir de la natura o per a instalar-se xicotetes empreses i fugir de les aglomeraci­ons urbanes.

Dissenyar un poble per al futur comporta conéixer a fons la realitat en la que estem i les nostres fortaleses, dotar-lo d’infraestru­ctures adequades i serveis per la ciutadania, crear un entorn saludable, valorar i ajudar als nostres emprenedor­s i empreses i estar oberts per a diversific­ar l’economia, mirar a Europa i colaborar entre tots nosaltres: canviar el xip per convertir-nos en la vanguardia de la repoblació.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain