El Periódico Mediterráneo

Pel meu país

- FRANCESC Mezquita* *Catedràtic d’Història

He llegit el llibre d’Anpublicat per Onada, l’any passat, presentat en plena pandèmia amb les consegüent­s restriccio­ns que em van impedir estar present.

Pel meu país és una obra de memòries del que fou delegat d’Acció Cultural del País Valencià ací a Castelló durant més de 40 anys. Obra necessària per les diverses activitats que ha dut a terme aquesta entitat que d’alguna manera han omplert una part de la vida social i política de la nostra ciutat i les seues comarques, sense la qual no es podria comprendre la vida de Castelló en tots els anys des de la transició. En elles apareixen els actes de carrer, les manifestac­ions, trobades, aplecs, presentaci­ons en llibreries, actes de protesta i denúncia, reivindica­cions, viatges pels pobles de la província i resta del país, evidentmen­t també nord enllà, actes de diversa índole que han format part de la vida quotidiana de tots nosaltres.

Per això hem d’agrair a Toni Royo l’autoria i l’edició del llibre, perquè ens ha fet recordar a petits i llargs glops una part important de les nostres lluites, dels nostres somnis, els de tothom que han tractat d’aprofundir i no oblidar la nostra història. Com professor d’història, d’ell també, per cert, li agraeix l’esforç considerab­le de recopilar tantes històries, tants noms, tants llocs de la lluita pel País Valencià, però també de la gestió callada i eficaç que mantingut durant tants anys.

Encara que com ell sap, sóc soci d’Acció Cultural des de fa molts anys, el meu paper ha estat de simple assistent a molts actes, alguns dels quals ha referit amb un estil col·loquial però ple de subtileses. Rebent així mateix informació dels butlletins i patint igualment els atacs del Consell de la Generalita­t del PP intentant afonar econòmicam­ent l’entitat.

Fa uns dies en una conversa informal, li recordava un acte a l’institut Ribalta, una trobada d’estudiants d’ensenyamen­t mitjà que es va celebrar en els anys 80 quan jo estava de directiu del Centre, en què va participar, presidits en l’escala central per una gran bandera quatribarr­ada i una l’altra tricolor.

També voldria recordar l’acte a la plaça de bous de Castelló, per commemorar el 50 aniversari de les Normes del 32, on vaig estar amb la meua filla, molt xicoteta, que temps després quan passàvem per la vora del Parc de Ribalta, assenyalan­t la plaça, encara em deia: País Valencià.

Tota una vida seguint els correlleng­ua amb els fills i per cert, ara amb els nets, aplecs, recitals, manifestac­ions, llibres, poemes, cançons, viatges, notícies, campaments a Penyagolos­a on una altra filla va començar a fer país.

El llibre de Toni és una mena de crònica del valenciani­sme militant que aleshores era minoria, el valenciani­sme amb diversos projectes darrere que actualment han arribat al mateix govern del Consell de la Generalita­t i al del nostre Ajuntament, on per cert, està el meu fill Francesc, de regidor d’educació.

Per tant, algunes coses s’han fet bé, possibleme­nt per la persistènc­ia en la lluita de persones com tu amb conquestes evidents com l’ensenyamen­t de la llengua, reglada i consolidad­a, l’ús del valencià normalitza­t, malgrat algunes reticèncie­s dels mateixos de sempre. Oir del conseller Vicent Marzà, la defensa ferma de l’ensenyamen­t públic, mai escoltada en cap altre conseller de tots els anys de democràcia al nostre país, ha estat una satisfacci­ó íntima que ha m’ha remogut velles reivindica­cions.

Però encara queda molt de treball en la vida quotidiana, el requisit lingüístic, per exemple, barrat pels de sempre, els de la toga, la reciprocit­at televisiva amb TV3, i sobretot l’augment dels que parlen el valencià, cada dia.

Però, celebrem ara, l’aparició del llibre de Toni Royo Pel meu país que ha posat damunt de la taula, una part de la nostra memòria recent, del nostre país, que no ha estat com deia la vella cançó «un jardí de roses».

Esperem que el record d’aquest fets, d’aquelles persones, d’aquells llocs servisca per a que la lluita i la militància pel nostre país no cesse per molts anys. Es molt necessària.

 ??  ?? toni Royo
toni Royo

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain