El Periódico Mediterráneo

L’orgull de ser de la Vall

El que ens agrada és impulsar aquells projectes que ens uneixen a tots els vallers i valleres

- TANIA Baños* *Alcaldessa de la Vall d’Uixó

Amb la pandèmia moltes persones han descobert (o redescober­t) les nostres muntanyes, un dels majors tresors que tenim com a poble. Sempre parle dels beneficis físics i mentals de fer esport, més si ho fas en contacte amb la natura. Per això des de les institucio­ns hem de fomentar estes activitats saludables.

Després de mesos de treball, des de l’Ajuntament hem llançat el projecte Muntanyes amb història amb la publicació de set rutes naturals acompanyad­es d’explicacio­ns didàctique­s i fotografie­s sobre els punts d’interés en l’àmbit històric, patrimonia­l i cultural del recorregut.

Este projecte transversa­l segueix la línia de la renovació de la senyalitza­ció de les rutes senderiste­s que vam realitzar a la fi de l’any passat, quan vam instal·lar 80 senyals de diferents colors segons el nivell de dificultat. L’objectiu és facilitar que tant els vallers i valleres com els turistes que ens visiten puguen gaudir de la nostra muntanya de manera autònoma i sense perdre’s.

Pròximamen­t completare­m una nova fase d’esta iniciativa i seguirem publicant noves rutes senderiste­s.

Per a fer-les accessible­s hem fet servir la tecnologia i tots estos recorregut­s es poden veure en l’app Wikiloc. A més de marcar el camí i la direcció a seguir en els encreuamen­ts, els usuaris i usuàries també coneixen el nostre entorn i la seua riquesa patrimonia­l, un dels nostres majors motius d’orgull. A més és important conéixer-lo per a estimar-lo i cuidar-lo. El respecte és fonamental quan eixim a gaudir de la natura perquè les persones que venen darrere també puguen fer-ho.

De moment es poden seguir les rutes següents: pujada tradiciona­l a Pipa; pujada a Pipa per la Senda de les Cabres i trinxeres i baixada a la creu de la Balona; pujada al Castell; Mines de Terreta i Anoueret; ruta de la guerra: línia defensiva de la XYZ; PRCV164: Anoueret, l’Ereta, Font de Cabres i Font de la Cervera; i PR-CV241: Garrut, Baltasar, Rodeno i Pipa.

En els pròxims mesos ampliarem el

El projecte ‘Muntanyes amb història’ segueix la línia de renovació de senyalitza­ció de les rutes senderiste­s

nombre d’itineraris que es poden consultar a través de l’aplicació mòbil.

Però del que més ganes tenim és d’organitzar rutes guiades per a tots els nivells físics, posant en valor les mines, coves, estructure­s de pedra seca, refugis o torres que tenim al nostre terme municipal.

Ho farem quan la situació sanitària ho permeta. Perquè ens agrada impulsar projectes que mostren l’orgull de ser de la Vall i que ens uneixen a tots els vallers i valleres, com ja hem fet abans amb el cicle Nits d’històries i historiete­s o amb la restauraci­ó de les fonts històrique­s.

També amb la recuperaci­ó d’espais naturals molt estimats al nostre poble, com la Senda de Quistel que vam restaurar la legislatur­a passada després de molts anys abandonada. Una zona que ara estem tornant a adequar perquè ha patit actes vandàlics en diverses ocasions.

Estem tornant a plantar arbres, arbustos i plantes, reposant el mobiliari en mal estat (bancs, papereres, passamans) i instal·lant de nou els senyals explicatiu­s que estaven trencats o directamen­t havien desaparegu­t.

A més serà un dels punts que vigilarem amb les càmeres mòbils que hem adquirit des de les àrees d’Agricultur­a i de Policia Local. També tenim previst actuar prompte a l’Anoueret i a la Font de la Cervera, perquè estimem la Vall i estem orgullosos d’allò que ens envolta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain