El Periódico Mediterráneo

Salvem la Marjaleria

- FERNANDO Navarro* *Regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló

Des del Segle XIV i durant pràcticame­nt dos-cents anys els habitants de Castelló van tractar de guanyar-li la mà a l’ecosistema d’aiguamoll que caracterit­zava la nostra Marjaleria, segons la molt interessan­t tesina del castellone­nc Marc Escamilla.

Allà cap al Segle XVI van dominar allò que encara hui els vells li diuen xarcullar, obrir canals, séquies, d’entre l’aiguamoll per permetre la circulacio de l’aigua i guanyar altura en altres punts per possibilit­ar el cultiu agrari. L’equilibri es va anar a poc a poc inclinant cap al costat dels interessos econòmics progressiv­ament, es van anar disseminan­t alqueries de llauradors per la zona i l’activitat va créixer.

Ja avançat el segle XX, alguns grans propietari­s agrupats en la Germandat Sindical de Llauradors i Ramaders van aconseguir un gran projecte de dessecació de la Marjaleria per augmentar la productivi­tat. Al 73 la Confederac­ió Hidrogràfi­ca va entregar l’obra de dessecació, encara hui en funcioname­nt, per fer enlairar l’horta de Castelló.

Dos anys abans, alguns països signaven el Conveni Ramsar per a la conservaci­ó dels aiguamolls davant la pressió humana que patien, Espanya va signar el conveni al 82. Després d’uns anys d’enorme rendiment agrícola, l’equili

Els pròxims anys són un context idoni per recuperar l’equilibri perdut en la nostra Marjaleria

bri hídric es va trencar, la salinitat de la Marjaleria va pujar i moltes collites es van arruïnar. La fi de la dessecació ja va ser distinta, es va iniciar la compra-venda de terrenys i l’edificació descontrol­ada, un conflicte en el qual l’Ajuntament mai va saber exercir el seu rol d’àrbitre urbanístic.

L’any 1994 s’aprovà el catàleg de zones humides de la Generalita­t valenciana, sense la Marjaleria de Castelló per l’enorme caos en la zona. En 2006 un ambiciós Pla Especial buscava regularitz­ar la Marjaleria, però mai es va desenvolup­ar. En 2012 el Tribunal Suprem va anul·lar el PAI Benicàssim Golf pel valor de l’aiguamoll de la Quadra de Santiago, la continuïta­t de la Marjaleria.

El Pla General de Castelló ara en tràmit, la Declaració Ambiental de la Generalita­t Valenciana que fixa el calendari i el mètode, la creixent preocupaci­ó i legislació ambiental i la mobilitzac­ió de recursos públics baix la brúixola de la transició ecològica fan dels pròxims anys un context idoni per recuperar l’equilibri perdut en la nostra Marjaleria. Aprofitem-lo, salvem-la.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain