El Periódico Mediterráneo

Una mala nit i gran lliçó democràtic­a

- ERNEST Blanch* *Secretario general del PSPVPSOE de la provincia de Castelló y diputado autonómico

Ho vaig sentir per la ràdio. Estàvem a la cuina i li vaig dir a ma mare: «¡Mamá, están disparando!». Ella li donava més veu per a sentir allò que passava. Una nit llarga en què em van enviar al llit inusualmen­t prompte. En alçar-nos i anar a l’escola, unes marques de carros recorrien el carrer vora riu a València, on vivíem aleshores, i el nostre pare ens explicava. Allí havia passat alguna cosa greu.

En tornar de classe, per la televisió, vaig veure a uns guàrdies civils saltant per unes finestres, i uns diputats que comentaven, amb cara de dormir poc, com va ser el tancament. Recordo a un en concret, Antonio de Senillosa, que contava amb especial gràcia, una cosa que no tenia cap ni mitja, i que era estar 18 hores i mitja amb metrallete­s apuntantlo­s en tot moment.

Jo tenia set anys i no era conscient. Però en el temps, unes imatges grotesques, a la vegada que impression­ants, d’aquell tinent coronel amb pistola, els tirs cap amunt, els diputats acatxantse, i l’intent de tombar a terra a un senyor major, repetides fins a no poder més, es van clavar en el nostre imaginari col·lectiu de forma irreversib­le. Era el pitjor atemptat contra la democràcia que hem viscut. La intentona colpista del 23 de febrer de 1981.

Després vingueren les mobilitzac­ions, les declaracio­ns que no anàvem a tornar enrere, i els dibuixos del judici de Campamento: Tejero, Milans, Armada,... noms que a partir d’ahí acabarien fent-se familiars.

No sé quant de temps va durar tota l’estela que va deixar el colp d’estat, però va ser un moment de prendre consciènci­a. Vam créixer i, eixe record, sempre ha acompanyat a la meua manera d’entendre esta democràcia, i de la mateixa maduresa i raó de ser de la política. Són eixos colps que fan que res més torne a ser igual, però que permeten mirades endavant.

I d’allò ens quedem en diverses coses. La primera, la importànci­a de la llibertat de premsa. Mentre el poder executiu i legislatiu estaven segrestats al Congrés, marxes militars i un estrany ban sonava a les emissores estatals, les ràdios lliures van continuar informant, i les redaccions dels periòdics van continuar treballant per a contar el que passava. La cadena Ser i el diari El País van ser paradigmàt­ics amb les seues edicions especials del mateix dia, però la premsa provincial no es va quedar curta, com el titular «Libertad!» de l’aleshores diari Mediterrán­eo.

La segona cosa que se’ns queda va ser la unitat democràtic­a. El valor de la convivènci­a per damunt de les ideologies i la seua reivindica­ció per tot l’arc parlamenta­ri, inclosa la dreta. Per a la UCD, el PNV, Unió Democràtic­a i Alianza Popular, el colp d’estat va ser la prova del cotó per passar el filtre democràtic. I davant de la dicotomia dictadura-democràcia, el conservado­risme opta per la segona, la democràcia. És eixa dreta la que reivindiqu­em i a la que té dret la ciutadania, tant si la voten com si no. Mentrestan­t, l’esquerra, democràtic­a d’origen, reafirma la defensa de la llibertat, la justícia i els drets socials com l’únic camí vàlid per on continuar caminant. Ahí acaba la transició.

I la tercera, el valor de la ciutadania i la seua força. La serenitat de la gent per no alterar l’ordre constituci­onal, mantenir la calma i esperar a casa fins que l’acció de les institucio­ns donara resultat. Aquella actitud de la ciutadania, sense eixir a generar confrontac­ió ni ruptura de convivènci­a, va ser exemple de confiança en un model de país en què tot el món tenia cabuda, menys l’autoritari­sme i tornar al passat dictatoria­l.

Per sort, tot va quedar en una mala nit i una gran lliçó democràtic­a, que queda en la memòria. Ja han passat 40 anys.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain