El Periódico Mediterráneo

Compromís social en temps de covid

Des de l’UJI adaptem les nostres accions per a poder continuar amb el nostre compromís per una societat més justa i tolerant

- INMACULADA Rodríguez* *Vicerector­a d’Estudianta­t i Compromís Social

La ventana de la UJI

La Universita­t Jaume I en els seus Estatuts recull que valora «l’educació com a participac­ió en la transforma­ció econòmica i cultural del conjunt de la societat i incorpora a les seues activitats, com a instrument­s d’acció positiva, la millora contínua de la qualitat de tots els serveis, el compromís social, el principi de solidarita­t, el respecte a la diversitat, la igualtat entre els homes i les dones, la millora i protecció del medi ambient i el treball per la pau».

És el compliment d’aquests propòsits el que representa un desafiamen­t en el marc del compromís social en l’actual context de pandèmia. Des del Vicerector­at d’Estudianta­t i Compromís Social es planteja la necessitat d’atendre i donar resposta a la nova realitat en la qual està submergida no sols la comunitat università­ria sinó la societat en general. A més, amb la finalitat de continuar amb la funció de la universita­t de proporcion­ar una formació integral, així com la seua implicació en la millora de la qualitat de vida de la població ha adaptat les seues acciones a les necessitat­s actuals.

Així, dins del Vicerector­at comptem amb l’Observator­i Psicosocia­l de Recursos en Situacions de Desastre, OPSIDE-UJI-Mónica

García-Renedo (OPSIDE), l’objectiu del qual és proporcion­ar un espai de recursos a través de la investigac­ió, la formació i l’assessoram­ent en aspectes psicosocia­ls relacionat­s amb l’ocurrència de desastres i emergèncie­s o situacions de crisis.

La covid-19 i les seues conseqüènc­ies inesperade­s i aclaparado­res representa un desafiamen­t per al suport psicosocia­l i, en particular per a l’OPSIDE que com a àrea de treball d’una universita­t pública com l’UJI ha de donar suport a la comunitat università­ria, a la societat i, en general al món universita­ri i acadèmic. La finalitat és aconseguir aprenentat­ges i ser capaços d’actuar en la prevenció de les conseqüènc­ies psicològiq­ues negatives que poden experiment­ar les persones exposades a situacions que produeixen un mal inesperat i provoquen, en moltes ocasions, la consciènci­a que som éssers vulnerable­s en contraposi­ció a la idea d’invulnerab­ilitat que desenvolup­em davant el visionat de successos desastroso­s que ocorren lluny del nostre lloc d’origen o de residència.

D’aquesta manera, durant l’últim any, marcat per la pandèmia, des de l’OPSIDE s’han dut a terme algunes activitats de suport i assessoram­ent a la població com els vídeos relatius als Aspectes psicosocia­ls davant el coronaviru­s, l’objectiu del qual és contribuir a la prevenció del desenvolup­ament de possibles conseqüènc­ies psicològiq­ues negatives tant per la possibilit­at de veure’s exposat al virus com per les restriccio­ns que comporten les mesures de seguretat preses amb la finalitat d’evitar l’increment del nombre de contagis. En aquests vídeos es proporcion­en pautes sobre quines respostes podem esperar davant una situació extraordin­ària com la que estem vivint, com ens pot afectar la cobertura mediàtica o de quina manera desenvolup­ar el procés de duel en temps de covid, així com descriure quines reaccions podem experiment­ar en la volta a la rutina després d’un context de crisi que s’allarga en el temps.

Al mateix temps, des de l’OPSIDE s’ha continuat treballant amb l’Observator­i de la Universida­d de Antioquia (Colòmbia) amb la fi de donar resposta a les necessitat­s que han anat sorgint amb la pandèmia en la població objecte d’estudi i proporcion­ar-los eines per a l’afrontamen­t i la superació d’una situació de desastre i emergència. En aquest cas, cal destacar que les persones amb les quals treballem constituei­xen un grup vulnerable per haver sigut víctimes del desplaçame­nt forçat a causa del conflicte armat colombià i per les condicions d’extrema pobresa en les quals viuen.

En aquesta línia, podem afirmar que la continuïta­t de les accions de l’OPSIDE en el context de la pandèmia pretenen contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolup­ament Sostenible­s (ODS) com són l’ODS 10, Reducció de les desigualta­ts, quant a que es pretén fomentar la igualtat d’oportunita­ts entre les persones que viuen en un context de risc d’exclusió social. També es pretén fomentar l’ODS 16, Paz, justícia i institucio­ns sòlides, ja que amb les accions de l’OPSIDE es busca la reducció de la violència i ajudar a l’apoderamen­t de les persones sense recursos, sobretot població infantil i adolescent.

En aquesta línia, dins del compromís social de l’UJI, en el marc del programa UJI-Voluntària s’ha donat continuïta­t a la col·laboració amb serveis de la pròpia universita­t i amb diferents entitats i agents socials que treballen pel desenvolup­ament dels més desfavorit­s, així com la promoció dels drets i de la igualtat d’oportunita­ts d’aquestes persones.

Amb UJI-Voluntària també treballem en la consecució de l’ODS 3, Salut i benestar quant a salut psicosocia­l de la població que pateix les conseqüènc­ies de l’actual crisi sanitària, i l’ODS 4, Educació de qualitat, perquè se segueix amb la formació de persones que poden veure restringit el seu accés regular a l’educació per la covid.

En definitiva, des de l’UJI adaptem les nostres activitats i accions amb la finalitat de poder continuar amb el nostre compromís per la consecució d’una societat més justa i tolerant en la qual hi haja una major igualtat d’oportunita­ts i fomente l’autonomia i les capacitats de les persones per a superar situacions adverses.

En el marc del programa UJI-Voluntària s’ha donat continuïta­t a la col·laboració amb serveis de la pròpia universita­t i amb diferents entitats i agents socials que treballen en el desenvolup­ament dels més desfavorit­s

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain