El Periódico Mediterráneo

Un sant extraordin­ari i ocult

- ENRIQUE Benavent Vidal* *Bisbe de Tortosa

El passat 8 de desembre, solemnitat de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu, el papa Francesc anunciava la celebració d’un any dedicat a sant Josep, recordant que fa 150 anys el beat Pius IX el va declarar Patró de l’Església Catòlica. Dedicarem alguns diumenges a glossar la seua figura, unint-nos així a aquesta celebració jubilar. Encara que els textos evangèlics l’esmenten en poques ocasions, per la qual cosa la seua figura queda oculta si la comparem amb altres personatge­s, ens ofereixen suficients dades per a comprendre la grandesa de la seua fe i la importànci­a de la seua missió en la Història de la Salvació.

Als seus contempora­nis, que segurament desconeixi­en els esdevenime­nts relatius a la concepció i el naixement de Jesús, la persona i la vida de Josep no els cridaria l’atenció. El veurien com un home just; com a bon pare de família, que cuidava de l’esposa i del fill, piadós i observant de la llei; un fuster honrat que vivia del seu treball. Per això la seua figura resulta propera a la majoria dels cristians que viuen la fe d’una manera discreta, sense cap afany de protagonis­me, sense fer coses cridaneres i que passen desaperceb­uts. No és estrany que siga un sant tan estimat pel poble cristià i desperte tanta confiança en els creients senzills que, en els moments decisius i especialme­nt en l’hora de la mort, s’encomanen a ell.

El fet d’estar en un segon pla, no significa que la seua tasca fóra secundària als ulls de Déu, que havia pensat en ell per a una missió única, complement­ària i en certa manera semblant a la que havia de realitzar Maria: ser l’espòs de la Mare del Senyor i assumir la responsabi­litat de ser el seu pare humà. Va viure aquesta paternitat sense protagonis­me, convertint la seua vocació a formar una família en una oblació sobrehuman­a i posant la seua capacitat d’estimar al servei de Maria i Jesús. Josep va viure una fe plena perquè tota la seua vida va ser una obediència de Déu.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain