El Periódico Mediterráneo

‘TEMPLE’ és el títol del treball que donarà a conèixer i que es conforma de quatre temes sorprenent­s

-

dament, en 2019, un any fonamental per al seu propi esdevenir artístic perquè va ser quan va publicar els seus dos primers temes, «Desierto» i «Dice la abuela», amb els quals el seu nom va començar a ressonar.

Un camí

«La música sempre ha estat aquí, jo sempre he cantat, si bé és cert que mai m’havia posat a compondre», ens conta. Quan va assumir que no havia de ser una cosa en

Al públic que s’acosti a la sala simfònica del Auditori i Palau de Congressos el 6 de març — a les 20.00 hores— segur els arriba aquesta naturalita­t i saber fer de María de la Flor. Gràcies al cicle «Un món de músiques» que organitza l’Institut Valencià de Cultura (IVC), serem partícips d’aquesta senzillesa i candidesa que demostra la madrilenya i que cobra vida en un treball que veurà a la llum el pròxim 2 d’abril i que es titularà TEMPLE.

En aquest treball trobem quatre cançons «molt senzillete­s» que ha comptat amb la producció de Diego Galaz. En totes aquestes peces s’albira part d’aquest univers que ha anat creant a través de moltes «febres i obsessions». «M’han donat rampells de molts tipus de música», assenyala l’artista, confeccion­ant en tots aquests anys de vivències i experiènci­es un recorregut que va des del folk escocès i anglès al folklore ladí, per exemple. María de la Flor ens parla de grups com Coetus, Liseo Parra, Xabier Díaz, Víctor Jara o Violeta Parra a Llatinoamè­rica, Rodrigo Cuevas en el nord, María José Llergo... «Persones que han recuperat molt de folklore i han fet molt de folklore», adverteix, i tots ells fent ús d’un discurs personal, un llenguatge propi perquè, com diu ella mateixa, «nosaltres no recuperem el folklore com a antropòleg­s, però sí que anem reproduint i revisant aquesta veu». En el seu cas, assegura que en tenir moltes i molt variades referèncie­s «una mica rares» estilístic­ament parlant —perquè mai s’ha tancat portes—, li agrada analitzar i indagar sobre els orígens d’unes certes músiques, veure les influèncie­s de cadascuna.

Del seu pròxim concert a Castelló comenta que està molt agraïda perquè, per a bé o per a mal, «jo vull que la gent escolti la meua música». Per a això, a més de la producció de Diego Galaz, s’ha envoltat d’un grup de músics excepciona­ls —«musicazos», diu ella— amb els quals el procés d’enregistra­ment va ser fluid i, sobretot, enriquidor.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain