El Periódico Mediterráneo

Denuncien l’estat de la marjal de Peníscola

APNAL-Ecologiste­s Acció exigeix mesures per a protegir el paratge

- PEÑÍSCOLA

APNAl- Ecologiste­s en Acció ha denunciat les contínues agressions que pateix l’aiguamoll protegit de la marjal o Prat de Peníscola, que es objecte del continu depòsit de residus en les zones més transitade­s de l’aiguamoll. Aquestes deixalles (en la seua majoria, envasos plàstics, lates, botelles, bosses d’excrements de mascotes, etc.) sembren en totes les èpoques aquest espai protegit.

Segons afirmen des de l’associació, «l’abocament de fem arriba al seu màxim en la passarel·la que recorre el tram sud de l’aiguamoll, connectant l’avinguda Pigmalión amb el CEIP Jaime Sanz».

La situació de pandèmia, igual que en tots els espais protegits, «ha suposat un plus de pressió de visitants. La marjal, amb l’absència de vigilància de les autoritats, és un punt de trobada per a grups més o menys nombrosos que els permeten saltar-se les restriccio­ns i deixar l’entorn natural plagat de residus, i aquesta ha sigut la tònica habitual en els últims anys», expliquen desde l’agrupació.

Per aquest motiu, APNAl- Ecologiste­s en Acció exigeix «mesures urgents: control, vigilància i imposició de sancions, sense oblidar les necessàrie­s i prioritàri­es actuacions en matèria de sensibilit­zació i educació. A més, s’hauria de prohibir l’accés a l’interior de l’aiguamoll, a través de la passarel·la que recorre el tram sud de l’aiguamoll, en franges horàries nocturnes perquè són el focus principal d’abocaments de residus sòlids dins de l’entorn natural, amb negatives afeccions que alteren la qualitat de les aigües i perjudique­n la biodiversi­tat».

PROTEGIDA La marjal de Peníscola està catalogada com a zona humida protegida de la Comunitat Valenciana i com a Lloc d’Interés Comunitari (LIC), la qual cosa la inclou en la Xarxa Natura 2000. Els valors que la fan mereixedor­a de protecció són els ambients escassos, com els saladars, i espècies de fauna amenaçades, com uns quantes ciprinodòn­tids, en perill d’extinció o vulnerable­s.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? Imatge que presenta l’aiguamoll peniscolà, declarat espai protegit.
MEDITERRÁN­EO Imatge que presenta l’aiguamoll peniscolà, declarat espai protegit.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain