El Periódico Mediterráneo

Morir dues vegades

- SANTI Cortells* *Portaveu adjunt de Compromís per Vila-real

Les víctimes d’ideologies totalitàri­es moren en ser assassinad­es, però també quan les condemnen a la desmemòria i es blanqueja la seua condició de represalia­ts. Faig aquesta reflexió perquè fa pocs dies commemoràv­em que fa 79 anys va morir en una presó franquista el poeta de la llum, el crit ferit i las nanas de la cebolla: Miguel Hernández.

I en un dia així, quan haguérem esperat un homenatge a la seua condició de víctima de la repressió feixista, l’Institut Cervantes, un institut públic, piula a twitter que «en un día así nos dejó Miguel Hernández». No! No ens «va deixar», fou assassinat! Pitjor: en la biografia del poeta publicada per l’Instituto esperava que s’explicara la seua condició de víctima o la repressió i assassinat­s contra poetes i escriptors republican­s.

Doncs res! Llegim «toma parte muy activa en la Guerra Civil Española». Quina poca vergonya! En qualitat de feixista o republicà? Del costat dels que defensaven les llibertats o dels que volien destruir-les? L’Instituto Cervantes blanqueja la repressió i li arranca la condició de víctima.

Tot un exercici falaç, malvat, pervers i brut de blanqueig de la dictadura que fa autèntica vergonya i fàstic. Miguel Hernández va ser detingut pel dictador Salazar, lliurat a la Guàrdia Civil, apallissat durant dies pels falangiste­s i finalment llançat a un forat on es moria de fred i fam.

Miguel Hernández no mereix un «homenatge» així per part de l’Instituto Cervantes, perquè és en realitat un homenatge als repressors i la maldat que el va assassinar.

A Vila-real, en la mateixa línia! Continuen els homenatges a la dictadura en façanes d’esglésies i en noms de carrers. I ningú se n’avergonyei­x tampoc!

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain