El Periódico Mediterráneo

Cases de part, el millor inici

- MÒNICA *Síndica adjunta de Compromís a les Corts

Àlvaro*

Parlar d’urbanisme amb perspectiv­a de gènere provoca estranyesa quan no rebuig, com si no fos important. La perspectiv­a de gènere ens afecta més del que pensem: reflexione­m en el part pel qual travessem moltes dones. Això de normal no és una intervenci­ó ràpida ni molt menys... les dones passem als paritoris un dia o fins i tot dos en una camilla o potro quasi immòbils. Tot el contrari del que necessitem. Estem postrades en un espai mínim que anul·la el que el teu cos, i la criatura que portes dins, demanen. En un moment així, necessites seguretat, intimitat, poqueta llum, llibertat de moviment i un espai amable amb poc de soroll on agafar de la mà la parella perquè saps que a cada contracció estàs més a prop de tenir als braços la criatura a qui entregaràs la vida.

Però resulta que els paritoris foren dissenyats per arquitecte­s pensant en que els ginecòlegs tingueren fàcil treballar. La dona que havia de treure una criatura al món va quedar relegada. I per això des de Compromís volem un canvi i noves opcions. L’Associació de Comares ja fa temps que reivindica les cases de naixement, i també organitzac­ions com El parto es nuestro reclamen uns ambients que humanitzen el part sense deixar a banda ni per un moment la seguretat. I no és cosa d’altre món, comunitats veïnes ja gaudeixen d’estes instal·lacions on parir s’adapta a les necessitat­s de la dona.

Hem aconseguit que molts pobles de Castelló, Diputació inclosa, reivindiqu­en que tenim el millor hospital per fer possible la primera casa de parts pública valenciana, l’Hospital de la Plana, màxim quan en breu començaran obres de millora on es podria allotjar esta infraestru­ctura. De fer-ho realitat, seria el començamen­t d’una nova generació que vindrien al món tenint en compte les necessitat­s d’una societat més igualitàri­a.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain