El Periódico Mediterráneo

Posen en valor les qualitats de les plantes medicinals

Eslida acull un taller de farmaciola casolà en el centre de visitants de la Serra d’Espadà

- MIQUEL SÁNCHEZ especiales@epmediterr­aneo.com ESLIDA

El centre de visitants de la Serra d’Espadà d’Eslida va dur a terme un taller de farmaciola casolà amb plantes medicinals. Aquest va ser elegit pels membres del Parc Natural de la Serra d’Espadà i la Generalita­t valenciana, per al desenvolup­ament d’aquesta activitat, i va comptar amb el patrocini del bar Paquita d’Eslida.

L’educadora medi ambiental del Parc de la Serra d’Espadà, Gemma del Amo, va ser l’encarregad­a d’explicar als assistents l’utilitzatc­ió d’algunes plantes pels seus beneficis tant curatius com aromàtics. «Molts d’aquests coneixemen­ts, que ja tenien els nostres avantpassa­ts, hem anat oblidantlo­s i hem substituït aquest remeis tradiciona­ls i naturals per altres productes elaborats per la indústria farmacèuti­ca. Però la natura posa al nostre abast gran varietat de plantes, amb propietats molt interessan­ts de les que podríem beneficiar-nos», va assenyalar.

OBJECTIU Aquesta activitat pretén donar a conèixer algunes de les plantes medicinals, aromàtique­s i/o condimentà­ries que es troben al parc, aprofundir sobre les seues propietats i conéixer l’elaboració d’una farmaciola casolana. Així, els participan­ts van realitzar una tintura de romaní, per aplicar-la en massatges, millorar la circulació i calmar les cames cansades després d’una caminada, ara que el bon temps ens anima a sortir a la muntanya.

Amb oli d’ametlles i flors seques d’arnica i calèndula van fer uns oleomacera­ts. «L’arnica ( Arnica montana L.) ha estat tradiciona­lment utilitzada per a l’alleugerim­ent de contusions, esquinços i dolors musculars localitzat­s», va explicar Del Amo. L’experta també va assenyalar que, per la seua banda, la calèndula és una planta que floreix tot l’any i, en oli o en crema, serveix per curar ferides, rascades, cicatrius, cremades solars lleus i picades d’insectes.

També van introduir la mantega de karité, que s’obté de les anous de l’arbre de karité, que creix de forma salvatge a l’Àfrica occidental. Aquest és un potent condiciona­dor de pell i cabell, i els participan­ts el van utilitzar amb cera d’abelles i oli de ricí per fer un bàlsam labial.

La responsabl­e del taller va explicar que «l’oli de ricí estimula la formació de col·lagen i aporta volum i un efecte gloss als llavis.

COSMÈTICA SÒLIDA Per a finalitzar es van tractar les possibilit­ats de la cosmètica sòlida, «una alternativ­a que contribuei­x a la reducció del plàstic per a gels, cremes o xampús», va comentar. Amb cera d’abelles, mantega de karité i oli de coco s’elabora una crema de mans sòlida, exemple d’un producte amb residu zero.

 ?? M. À. S. ?? Els participan­ts van descobrir les propietats de nombroses plantes i com aprofitar-les con remeis curatius.
M. À. S. Els participan­ts van descobrir les propietats de nombroses plantes i com aprofitar-les con remeis curatius.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain