El Periódico Mediterráneo

Del patriotism­e a l’ultradreta

- BALMA *Portaveu adjunta de Compromís per Vila-real

Llansola*

Fins no fa massa temps, els ciutadans i les ciutadanes del nostre país tenien vergonya de poder ser assenyalat­s com a homòfobs, xenòfobs o masclistes per les altres persones. Gairebé ningú reconeixia en obert, odiar persones pel simple fet de ser part d’un col·lectiu, tindre un país d’origen diferent o compartir unes idees oposades a les seues. Fins i tot, algunes persones començaven els seus comentaris amb un «Jo no sóc racista, però...» per justificar-se. Això, malauradam­ent ja no passa.

El discurs de l’odi ha quallat entre una part de la població que ha passat de justificar-se a criminalit­zar obertament certs col·lectius. Ara, a més, copien els seus líders ideològics i asseguren que qualsevol opinió és vàlida i respectabl­e.

L’arribada de partits d’ultra dreta a les institucio­ns està fent trontollar els ciments de la nostra democràcia i en els últims anys, els delictes d’odi i les discrimina­cions cap a les minories han augmentat de forma exponencia­l. Podríem dir, inclús, que aquesta violència s’ha normalitza­t i, en alguns casos, se’n nega l’existència. Al País Valencià, volen acabar amb tot allò que no represente la grandesa d’Espanya.

La nostra llengua i la cultura pròpies els fan nosa. Fa tan sols uns dies, han aconseguit canviar el nom del carrer dedicat al lingüista i escriptor valencià, Enric Valor, a Mutxamel, per posar-li Avenida de España. L’extrema dreta és antivalenc­iana i els seus militants i simpatitza­nts van guanyant terreny, teixint la tela i difonent la seua «patranya», com diu Tesa. Per això, cal estar ben alerta perquè la història no es torne a repetir. Perquè ens ho juguem tot. I a Compromís ho tenim clar, el feixisme es combat amb democràcia.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain