El Periódico Mediterráneo

El conjunt de cambra participa en el festival Ensems que promou l’Institut Valencià de Cultura

-

Vicent Gelós, Javier Barambio, Joan Esteve, Pau Moltó i Tono Ruano conformen un dels conjunts de cambra més estables dins del panorama nacional amb una molt interessan­t trajectòri­a artística de més de 20 anys. Interessan­t quant a ser reclamats en no poques ocasions per a estrenar sobre l’escenari peces de compositor­s contempora­nis, la qual cosa demostra la seua increïble versatilit­at en el seu repertori musical, perquè aprofundei­x en les músiques d’avantguard­a dels segles XX i XXI.

No és estrany, per tant, que el seu nom aparegui en la programaci­ó del festival Ensems, que en la present edició —la número 43— ofereix al públic un acostament des de la introspecc­ió a l’exterior, «amb la finalitat de descobrir i experiment­ar els territoris sonors» que han plantejat en la seua proposta, on enguany destaquen el gran nombre d’obres de nova creació que s’estrenaran o s’interpreta­ran per primera vegada a Espanya.

Serà el Grup Illana un dels conjunts que donin a conèixer al públic algunes d’aquestes noves partitures —el faran el 14 de maig, a les 19.30 hores, a la sala de cambra Manuel Babiloni de l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló—. Concretame­nt, protagonit­zaran l’estrena absoluta de Principio de asociación, d’Esther Pérez, i Sextet op. 65, de César Cano, i interpreta­ran per primera vegada en la Comunitat Valenciana l’obra d’Enrique Sanz-Burguete Chuang Tzu y la mariposa.

Les obres

L’obra d’Esther Pérez està basada en dos textos diferents. D’una banda, un petit fragment de Bodas de sangre de Lorca proporcion­a material per a la veu, al mateix temps que li imprimeix un caràcter o estat anímic al total de la peça. D’altra banda, presa una idea que Anne Carson expressa en el seu poema Ese estado de flujo (en La belleza del marido): ella parla del principi d’associació, o la manera capritxosa i subjectiva en la qual associem continguts i conceptes quan pensem les coses a través de la memòria. Així, amb aquesta manera de conducta, es van filant les diferents parts i elements de l’obra, generant un dramatisme que desemboca, cap al final, en un punt culminant que deixarà després de sí un ressò que pretén retornar-nos una certa calma reconduint-nos a un hipotètic punt de partida.

Per part seua, Sextet Op. 65 de César Cano, és, segons l’autor, una composició per a flauta, oboè, clarinet, trompa, fagot i piano, escrita a petició del mateix Grup Illana, desitjós d’ampliar el repertori escrit per a sextet. La peça està organitzad­a en quatre moviments que comparteix­en el mateix material melòdic i harmònic, incrementa­nt així la seua unitat estructura­l i temàtica.

Quant a la peça d’Enrique Sanz-Burguete, dir que existeix en Chuang Tzu y la mariposa un intent de creació de diverses percepcion­s del temps musical. L’autor sempre ha buscat una forma musical i psicològic­a que comporti diversos nivells de percepció que es «recordin» i «entrellaci­n» entre si, però, en aquest cas, el seu interès se centra en el component temporal de la música.

A més d’aquestes tres obres, Grup Illana tocarà també tres de les Nou cançons per a la intimitat, de Francisco Llácer Pla, i ho faran acompanyat­s del pianista Carlos Apellániz i la soprano Silvia Vázquez. Aquestes tres cançons van ser estrenades primeramen­t a l’Aula de Música de l’Ateneu de Madrid en 1966. Un concert d’experiment­acions sonores.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain