El Periódico Mediterráneo

Formació profession­al és futur

- ENRIC

Nomdedéu*

Fa pocs dies s’ha fet públic que la Generalita­t ha executat més del 100% dels recursos del Fons socials Europeus 2014-2020, dos anys i mig abans de vèncer el termini. I que per eixos, la Generalita­t ha estat un exemple de certificac­ió en l’àrea de Formació Profession­al, amb un 103,83% d’execució, i hem vorejat el 100% de l’àrea de millora d’ocupació i mobilitat laboral. No és poca cosa si tenim present que al poc d’arribar jo al Consell, el president Puig ens va citar per advertir que teníem a la UE molt preocupada, perquè entre el 2014 i 2015 no s’havia executat ni un cèntim dels programes. Esta era l’herència. A LABORA vam treballar molt per a crear programes com Avalem Joves i Avalem Joves+, i per a explicar-los a la Comissió Europea i que ens els autoritzés. I este és el nostre resultat.

No és casual. És el fruit d’un intens treball de programaci­ó i execució que emana d’un model molt clar i reflexiona­t. L’any 2016 vaig assistir per primer cop a una Conferènci­a Sectorial d’Ocupació. És el fòrum on el govern central i les autonomies, acordem els programes a dur a terme, i el repartimen­t dels fons, per a poder fer-ho. Presidia la Ministra Fátima Bañez, i es debatia sobre la formació a oferir a les persones desocupade­s. Nosaltres teníem clar que Avalem Territori, programa fet de la mà dels agents econòmics i socials, i amb el suport tècnic de les universita­ts, ens havia permès determinar territoria­litzadamen­t quines formacions eren realment les que podien aportar millores en l’ocupabilit­at de les persones que formàvem. La dreta insistia en el «cheque formación», és a dir, que li donem a cada persona un xec per un import determinat, i que ells se’l gasten en el curs que els hi vinga més de gust. Vaig intervindr­e per explicar la nostra oposició a este model. Recorde que els hi vaig dir que el que proposaven era els cursos CCC i que et regalen una guitarra. Sí. Perquè obria la porta a competir entre centres privats. Un despropòsi­t.

Molt ofès va demanar la paraula el Consejero de Madrid, dient que estàvem en contra de les empreses privades, i que ells els liberals, tal i qual... Vaig respondre que «cada cop que un liberal parlava de col·laboració publicopri­vada, a Keynes se li moria un gatet». Crec que des d’eixe dia em coneixen a totes les Conselleri­es de totes les autonomies. Però és que és així. L’execució que nosaltres hem aconseguit, ha estat d’acord amb l’estudi previ. I no és cap batalla contra l’empresa privada, ni de bon tros! Ara mateix LABORA té convenis amb més de 80 centres de formació privats, que imparteixe­n bona part dels més de 800 cursos que oferim. I mantenim amb el sector una relació fluida i amable.

En l’exercici 2020 els diners de polítiques actives es van haver de derivar a les polítiques passives, per la situació generada per l’epidèmia. I només aquelles autonomies que havíem compromès la despesa, és a dir que havíem publicat les ordres d’ajudes, vam rebre els diners previstos. Nosaltres sí. Altres no. Enguany el nostre pressupost per a la formació ha crescut en un 44% de fons provinents del Ministeri, en detriment d’altres autonomies, que han rebut menys ajudes, com Catalunya, o Madrid. I ha estat així, perquè s’han valorat els resultats obtinguts, i l’execució d’anys anteriors. La nostra aposta per l’FP és real, efectiu, avaluable. Exitós.

La Formació Profession­al és una eina carregada de futur, és un instrument que ben gestionat ens ha de permetre avançar en la capacitaci­ó profession­al que les empreses ens reclamen. Fa uns dies, en el marc de la II Jornada #Formaciópr­ofessional per a l’Ocupació: Detecció de necessitat­s vam presentar l’Espai LABORA de Castelló, com el Centre de Referència Nacional per a la formació en el sector ceràmic. I esta distinció és una aposta ferma i clara per la formació profession­al ocupaciona­l pública. Però este èxit, i este camí fructuós, no hagués estat possible sense el compromís i el suport dels agents socials i econòmics. I d’ASCER, i de l’ITC, i ASEBEC, i d’ANFFECC. Estem construint el futur.

*Secretari autonòmic d’Ocupació i director general de LABORA

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain