El Periódico Mediterráneo

Interpreta­ran peces de Schubert, Beethoven, Sarasate i una composició pròpia d’Shlomo Mintz

-

Els llistats de «els millors de» o «els referents de» són una tasca sempre complicada de fer, perquè cadascú té una opinió subjectiva que provoca, necessària­ment, una escala de valors diferencia­da. No obstant això, existeix, o pot existir, una certa coherència quant a criteris, fins al punt d’arribar a un enteniment, una opinió generalitz­ada, comuna. En aquest sentit, i donant un cop d’ull a la seua àmplia trajectòri­a, als seus èxits i triomfs, Shlomo Mintz pot ser considerat, sens dubte, com un dels violiniste­s més destacats del nostre temps. És més, hi ha qui es refereix a ell com una «llegenda viva de la història del violí».

Aclamat per la seua impecable musicalita­t, versatilit­at estilístic­a i gran tècnica, durant els seus més de cinquanta anys en l’escenari ha tocat amb les orquestres i els directors més importants del panorama internacio­nal. A més, ha estat guardonat amb els premis internacio­nals més prestigios­os, com el Premio Internazio­nale Accademia Musicale Chigiana, el Diapason d’Or, el Grand Prix du Disque, el Gramophone Award, l’Edison Award i el Cremona Music Award, l’any 2006 va rebre el títol honorífic de la Universita­t Ben Gurion a Beerxeba, Israel. Si tot això no bastés, cal recordar que en tots aquest anys ha compartit escenari amb Isaac Stern, Mstislav Rostropòvi­tx, Pinchas Zukerman, Itzhak Perlman, Zubin Mehta, Claudio Abbado, Carlo María Giulini, Antal Dorati, Erich Leinsdorf, Eugene Ormandy, Riccardo Muti, Iuri Temirkànov, Ida Haendel i Ivry Gitlis, entre molts altres, la qual cosa confirma la seua qualitat —a més, ha enregistra­t alguns treballs inoblidabl­es, com els que va signar al costat de Claudio Abbado per al prestigiós segell Deutsche Grammophon, que inclouen llegendàri­es interpreta­cions dels concerts de violí de Mendelssoh­n, Prokófiev i Sibelius, entre altres—.

Un binomi únic

En la seua faceta cambrístic­a, Mintz comparteix escenari regularmen­t amb Itamar Golan, probableme­nt el millor pianista acompanyan­t dels últims vint anys, que al llarg de la seua carrera ha col·laborat, a més, amb altres il·lustres com ara Vadim Repin, Maxim Vengerov, Julian Rachlin, Mischa Maisky, Ivry Gitlis, Ida Haendel i Janine Jansen, entre molts altres.

Els dos artistes formen un dels millors duos de violí i piano, amb una sonoritat conjunta i una perfecta complicita­t que els han portat a oferir per tot el món meravellos­es vetlades musicals, com la que segur protagonit­zaran el pròxim dijous, 20 de maig, a la sala simfònica de l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló.

A partir de les 19.30 hores, els dos músics interpreta­ran un programa amb peces de Franz Schubert ( Sonatina en re major, op. 137, núm. 1, per a violí i piano); Ludwig van Beethoven ( Sonata per a violí i piano núm. 10 en sol major, op. 96); Pablo Sarasate ( Capricho vasco op. 24, per a violí i piano, i Carmen Concert Fantasy, op. 25) i com a peça curiosa, una composició pròpia de Mintz, la seua Sonatina en do major «Quatre Hommages».

Concert clàssic, de qualitat, amb dos intèrprets excepciona­ls. Una nova delícia per als melòmans castellone­ncs.

 ?? MEDITERRÁN­EO ??
MEDITERRÁN­EO

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain