El Periódico Mediterráneo

Ni un pas enrere

- ARANTXA Aragonés* *Secretaria d’LGTBI del PSPV-PSOE de la província de Castelló

Fa només 32 anys que l’OMS va deixar de considerar l’homosexual­itat com una malaltia mental. 32 anys són pocs, però som molts i moltes els que hem nascut i crescut amb la percepció que els drets de les persones LGTBI són adquirits per la nostra mera existència i s’ha perdut el sentiment de necessitat de lluitar per mantindre’ls i ampliar-los.

No és casualitat que Espanya haja baixat cinc llocs en el rànquing anual Rainbow Europe que realitza la ILGA-Europe sobre la situació legal i política de les persones LGTBI en 49 països europeus. Els anys d’inacció del govern del Partit Popular de Mariano Rajoy en aquesta matèria, al costat de l’acomodamen­t de part del col·lectiu, ens ha portat a veure com Espanya es quedava estancada en 2005.

L’emblanquim­ent de partits d’extrema dreta i l’auge de discursos d’odi que ens arriben des de les tribunes parlamentà­ries, legitimen a aquelles persones que no entenen que la diversitat de la nostra societat és un fet, que existeixen les persones diverses, les parelles diverses i les famílies diverses.

Els avanços en drets i polítiques LGTBI a Espanya sempre han vingut de la mà de governs socialiste­s; el matrimoni igualitari i l’establimen­t de la igualtat total en l’adopció de parelles del mateix

Els avanços en drets i polítiques LGTBI a Espanya sempre han vingut de la mà de governs socialiste­s

sexe, aprovats pel govern socialista de Zapatero, ens van situar a l’avantguard­a dels drets LGTBI. I ara, amb un nou govern socialista, s’aprovaran dues lleis que faran que Espanya torne a ser un país referent en polítiques LGTBI.

La Llei Zerolo, d’igualtat de tracte i no discrimina­ció, ja és una realitat. Una llei que penalitza les agressions i delictes d’odi i recull la reparació i dignificac­ió de la víctima. I en pocs mesos veurem aprovada la Llei LGTBI i Trans que, entre moltes altres coses, prohibirà les teràpies de conversió i protegirà les víctimes de discrimina­ció. Un avanç que és més que necessari.

CREANT AIXÍ UN mur legislatiu que frene la marea de xifres negatives que ens arriben en els últims temps. Amb un augment del 40% dels delictes d’odi, dels que la tercera causa d’agressió és l’orientació i identitat sexual, i una infradenun­cia del 90% motivada per la vergonya, la por o la falta de confiança en les institucio­ns. Són dades que han de fer-nos despertar d’una vegada i dir Ni Un Pas Enrere.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain