El Periódico Mediterráneo

La 18a Biennal de teatre de l’ONCE s’inaugura a Castelló

La mostra teatral es desenvolup­arà entre els pròxims 26 i 29 d’abril El certamen està organitzat per l’ONCE i l’Institut Valencià de Cultura

- R. D. M. mediterran­eo@elperiodic­o.com

L’ONCE i l’Institut Valencià de Cultura van presentar a València la 18a Biennal de Teatre (#BienalTeat­rONCE) que, entre el 26 i el 29 d’abril, recorrerà els escenaris de tretze ciutats i localitats de tota la Comunitat Valenciana, amb un programa de 15 representa­cions a càrrec de deu companyies, compostes majoritàri­ament per actors i actrius cecs o amb discapacit­at visual.

El director de Promoció Sociocultu­ral, Artística i Esportiva de l’ONCE, Ángel Luis Gómez; i el delegat de l’Organitzac­ió a la Comunitat Valenciana, José Manuel Pichel, foren els encarregat­s de detallar tots els detalls d’aquesta biennal en un acte celebrat al Teatre Principal de València, en el qual també participà el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.

13 CIUTATS DIFERENTS Amb seu a València, la Biennal s’inaugurarà a Castelló el dia 26 d’abril, i arribarà a Torrent, Alcoi, Alzira, Alacant, Borriana, Elx, Orihuela, Paterna, Gandia, Elda i Xàtiva. A més de les propostes sobre els escenaris, aquesta 18a Biennal comptarà també amb dues actuacions musicals a càrrec de grups en què participen artistes amb discapacit­at visual.

En aquesta ocasió, hi participen deu companyies de teatre promociona­des per l’ONCE i integrades majoritàri­ament per actors i actrius cecs o amb discapacit­at visual greu: Samaruc, de València; Valacar, de la Corunya; Muxicas, d’Ourense; La Luciérnaga, de Madrid; La Ruina, d’Albacete; Sa Boira, de Balears; El Malecón, de

Màlaga; Tiflonuba, de Huelva; Homero, de Sevilla; i Amanida Teatre, de Tarragona. El programa preveu també una actuació a càrrec del grup de música valencià Eterno Dilema, i la coral Allegro, també valenciana, com a artistes invitats.

El públic podrà acudir a totes les funcions amb entrada gratuïta, amb retirada prèvia, fins a completar aforament. Les invitacion­s poden retirar-se en les taquilles o en els centres de l’ONCE de la Comunitat Valenciana, a partir del 10 d’abril. Tant la representa­ció inaugural al Teatre Principal de Castelló, com la de clausura al Teatre Principal de València, comptaran amb audiodescr­ipció per al públic invident i amb bucles magnètics per a persones

amb discapacit­at auditiva.

L’organitzac­ió de la Biennal rep la col·laboració de la Generalita­t valenciana, l’IVC i els diferents ajuntament­s i sales de teatre on es desenvolup­arà.

L’any 2013, els grups de teatre de l’ONCE van ser reconeguts amb el Premi Max de Teatre Aficionat; en 2021, la majoria dels qui participen en aquesta biennal van formar part de la producció audiovisua­l Si Talía fuera ciega; i, a finals d’aquell mateix any, l’ONCE va rebre la Medalla d’Or de l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya, en reconeixem­ent de la tasca que l’organitzac­ió du a terme, en general, en l’àmbit cultural, i, en particular, en el suport i la col·laboració per a la inclusió de les persones amb discapacit­at visual en el món del teatre.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? En aquesta ocasió, com van anunciar, hi participen deu companyies de teatre promociona­des per l’ONCE.
MEDITERRÁN­EO En aquesta ocasió, com van anunciar, hi participen deu companyies de teatre promociona­des per l’ONCE.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain