El Periódico Mediterráneo

L’univers de Kafka, a Castelló

El Teatre Principal s’endinsa en el món de l’escriptor txec amb la versió teatral de ‘El proceso’

- E. GRAS mediterran­eo@elperiodic­o.com

Pocs autors han aconseguit convertir-se en un adjectiu comú per a la gran majoria, donant com a resultat un nou concepte. L’escriptor txec Franz Kafka seria un d’ells gràcies a la seua particular manera de veure i entendre el món, que va plasmar notablemen­t en obres ja icòniques com La metamorfos­i o El procés.

Així, de Kafka, dels trets propis de la seua producció literària, marcada per abordar situacions que generen una certa angoixa, va sorgir el terme kafkià, que s’usa per a descriure situacions insòlites, per l’absurdes i faltes d’esperança. Kafka és hui un autor immortal per la seua obra i també per com ha transcendi­t a l’imaginari col·lectiu. És per això que continua despertant curiositat i són molts els que s’acosten a la seua vida i producció literària per a intentar esclarir alguns dels misteris que assolen al món actual.

Ernesto Caballero ha estat l’encarregat d’adaptar al teatre la novel·la de Franz Kafka El procés ( El Proceso en castellà), una versió que arriba demà mateix al Teatre Principal de Castelló en la qual es considera una de les grans propostes de la programaci­ó d’aquesta primavera per part de l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Això és així perquè exercint com a protagonis­ta es troba el veterà actor Carlos Hipólito, un dels grans baluards de l’escena teatral espanyola i també de la televisió encarnant al ja cèlebre personatge de Carlitos, Carlos Alcántara, de la sèrie Cuéntame de TVE.

Aquesta producció del Centre Dramàtic Nacional compta, a més de la interpreta­ció d’Hipólito, amb la presència de Felipe Ansola, Olivia Baglivi, Jorge Basanta, Alberto Jiménez, Paco Ochoa, Ainhoa Santamaría i Juan Carlos Talavera. Tots ells conduiran al públic castellone­nc a un matí qualsevol en la qual dos funcionari­s es presenten en la pensió on viu el gerent bancari Josef K. per a informar-lo que se li acaba d’obrir un procedimen­t judicial la causa del qual desconeixe­n. Li comuniquen que ha de presentar-se immediatam­ent en els jutjats per a aclarir la seva situació. A partir d’aquest moment, la vida de K. es veurà atrapada en un absurd i interminab­le procés que, com indica un dels membres del tribunal, inclou en si la pròpia condemna de l’acusat.

ENTRADES Les entrades per a aquesta funció de l’actor Carlos Hipólito com a protagonis­ta tenen un preu d’entre tres i 20 euros. Les últimes es poden adquirir en la taquilla electrònic­a de l’IVC ( https://taquilla.ivc.gva.es/janto/)

 ?? ?? L’actor Carlos Hipólito protagonit­za aquesta adaptació, a càrrec d’Ernesto Caballero.
L’actor Carlos Hipólito protagonit­za aquesta adaptació, a càrrec d’Ernesto Caballero.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain