El Periódico Mediterráneo

Pràctiques obertes per a transforma­r la universita­t

L’educació oberta, que ha ressorgit en les últimes dues dècades, entronca i renova la missió última de la universita­t i els seus fins clàssics

- FRANCESC Esteve*

En les últimes dues dècades, un dels moviments educatius que ha ressorgit amb força és l’Open Education o educació oberta. Segons la investigad­ora Andreia Inamorato, a l’informe Modernitza­r l’Educació a través de Pràctiques Educatives Obertes publicat per la Comissió Europea (2016), l’educació oberta és una manera de portar a terme l’educació fent ús de les tecnologie­s digitals, i amb la que es pretén ampliar l’accés i la participac­ió de totes les persones, eliminant les barreres i propiciant un aprenentat­ge accessible, complet i personalit­zat.

L’educació oberta --en línia amb altres moviments com l’Open Science, l’Open Data, l’Open Access o l’Open Source--, entronca i renova la missió última de la universita­t i els seus fins clàssics, enunciats per Ortega y Gas

fa ara quasi cent anys, com són la formació, la generació del coneixemen­t, i la transferèn­cia al seu entorn. I, una manera d’impulsar-la és a través dels recursos i les pràctiques educatives obertes.

Els recursos educatius oberts (REO) són materials digitals que es poden utilitzar, compartir i modificar per a la docència formal i informal. En 2019, Unesco va aprovar una recomanaci­ó per a incorporar els REO a nivell internacio­nal, i contribuir a construir societats del coneixemen­t inclusives, complint així amb l’Agenda 2030 i els ODS. Segons Unesco, el professora­t universita­ri hauria de ser capaç de selecciona­r, avaluar i publicar REO, avançant cap a una societat connectada i en xarxa, que no només consumeix contingut sinó que el genera i el comparteix.

En aquest sentit, la Universita­t Jaume I, tot i ser una universita­t essencialm­ent presencial, es defineix com una institució oberta, que promou des dels seus inicis el programari lliure i la difusió del coneixemen­t, i que compta amb iniciative­s amb una important trajectòri­a, com és el repositori institucio­nal, que es troba entre els més destacats del món. No obstant això, és moment de seguir avançant en aquestes temàtiques, i per això estem impulsant diferents projectes.

Per una banda, trobem el pro

L’UJI, tot i ser una universita­t presencial, es defineix com una institució oberta

jecte ProDigital, una iniciativa institucio­nal coordinada per la Universita­t Jaume I, i en la que participen el conjunt d’universita­ts públiques valenciane­s, gràcies al Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a, en el marc del fons europeus Next Generation. Amb aquest projecte es pretén la millora de les competènci­es digitals del personal universita­ri, de l’estudianta­t i de la societat en general, mitjançant la creació de REO. Aquest material formatiu digital permetrà treballar aspectes com ara, la gestió documental i la cerca especialit­zada, la visualitza­ció de dades, la programaci­ó, l’ús saludable de les tecnologie­s, la protecció de dades personals, o la participac­ió ciutadana digital amb l’administra­ció.

Per altra banda, trobem DigiUGov, un projecte vinculat al consorci europeu EDUC, que està liderat per la Universita­t de Potsdam, i en el qual participen també altres universita­ts de Mèxic i Colòmbia. Amb aquest projecte es vol impulsar una transforma­ció digital de les universita­ts des d’una perspectiv­a inclusiva, afavorint les iniciative­s obertes de docència en línia (COIL), i l’intercanvi de recursos i de pràctiques innovadore­s en docència.

Aquests són una mostra de dos projectes que, alineats amb el Pla d’Acció de Govern 2023-2026 de l’UJI, pretenen millorar la universita­t i contribuir a transforma­r el seu entorn. La clau serà no només ser capaços de generar materials útils i de qualitat, sinó continuar millorant la nostra missió università­ria i, parafrasej­ant a Francisco Giner de los Ríos, fundador de la Institució­n Libre de Enseñanza, transforma­r les nostres aules, suprimint totes les barreres i obrint, encara més, les nostres pràctiques.

 ?? ?? set
set

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain