El Periódico Mediterráneo

Creure sense haver vist

- JOSÉ LUIS Arín* *Delegat de la rectora per a la Transforma­ció Docent *Administra­dor diocesà de Tortosa

El Diumenge de Pasqua se’ns hi cridava a cercar allò que és de dalt; avui el llibre dels Fets dels Apòstols narra la vivència d’aquest ideal en la Comunitat primera de Jerusalem que, nascuda a Pentecosta, enceta el testimonia­tge de la Bona Nova des de Jerusalem fins els límits més llunyans de la terra (Ac 1,5s).

Els germans eren constants a assistir a l‘ensenyamen­t dels Apòstols, a posar en comú els seus béns, i a reunir-se per la Fracció del Pa i per a la pregària: aquest primer resum de la vida de la Comunitat de Jerusalem destaca la constància dels germans en viure fidelment quatre dimensions bàsiques de l’ésser cristià de tots els temps: a) escoltar i acollir l’ensenyamen­t dels Apòstols, testimonis garantits del missatge i l’obra de Jesús; b) posar en comú els seus béns com a certificat de l’autèntica germanor; c) reunir-se per a la

Fracció del Pa que és el Memorial del Senyor; d) reunir-se per a la pregària comunitàri­a que completa la praxi de la pregària individual.

L’evangeli d’avui narra l’aparició del Ressuscita­t als deixebles el mateix diumenge quan eren a casa amb les portes tancades per por dels jueus. Els relats evangèlics d’aparicions del Ressuscita­t posen la cronologia al servei de la teologia.

«Si no ho veig, no m’ho crec», es diu sovint: sentència amb error conceptual de base. En realitat allò que es veu no és objecte de credibilit­at i ja no cal ni cap creure-ho perquè es veu. L’objecte de la credibilit­at és allò que o no es veu o no es veu clar, i malgrat això m’ho crec perquè me’n fio de qui m’ho diu. La clau del «creure» és aquell de qui me’n fio per creure-hi.

Feliços els qui creuran sense haver vist: La història de l’Església és la prova fefaent dels qui al llarg dels temps han arribat a creure en Crist Ressuscita­t pel do immens de la gràcia de Déu i gràcies a què sí han vist i conegut «sants de la casa del costat» que vivien joiosos l’estil de vida de la primera Comunitat de Jerusalem.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain