El Periódico Mediterráneo

Qüestionar per canviar

- PACO Navarro*

Una dita popular o parèmia afirma: «Qui pren un coix per company, coixeja al cap de l’any». El contacte amb determinad­es actituds o persones fa que es contagien les seves limitacion­s o defectes. El passat espanyol, històric o no, ha estat com l’oli en l’aigua: si no el lleves, sempre sura.

La transició sols va suposar una llavada de cara que permetera presentar al nou nascut davant la societat espanyola i internacio­nal amb un aspecte curiós, millorable però acceptable. Es feia necessari si el que es pretenia era posar al país dins de les normes de caire democràtic. Amb un exercici extraordin­ari de tolerància que no d’oblit, es va fer taula rasa del passat, i en un acte de submissió, possibleme­nt necessària, es va acceptar mantenir en els seus llocs de poder a jutges, membres de les forces de seguretat, exercit i polítics reciclats de tota mena, tramoistes que mantinguer­en 39 anys llargs el teatre del dictador.

TOT VA SER pensat i fet, uns amb l’esperança de que les coses canviarien pel temps, i altres amb la creença que sols millorara l’aspecte, sense canviar res d’alló essencial. Alguna cosa ha canviat, és clar, però més per la inèrcia del temps i la pressió de la Unió Europea que per voluntats decidides. La progressió per a mudar i netejar actituds compatible­s amb la democràcia, transforma­nt les estructure­s de l’entarimat del teatre de la dictadura, es porta molt poc a poc a ritme de Yenka. Han passat 45 anys, i pot ser el moment de qüestionar. En aquest temps, personatge­s que no foren apartats dels llocs de poder o decisoris, deixaren rastres. Encara es noten massa els tics que deixaren: corrupció de polítics nous, incorrupti­bles pels pobres i polítics vells, eclèctics amb experiènci­a; colps d’estat de militars i forces de seguretat de l’estat; imposicion­s autoritàri­es, com la bandera i la monarquia; incapacita­t de resolució política dels conflictes nacionalis­tes; polititzac­ió de la judicatura; manca de contrapeso­s en la judicatura; judicialit­zació de la política; trames policials de corrupció, i droga; denuncies de tortures policials ; connivènci­a o permissivi­tat política i judicial respecte l’elaboració policial de informes falsos o falsejats o investigac­ions prospectiv­es, entre altres fets ho demostren. Es fa necessari que per la societat comencem a qüestionar tot alló que ens entrebanqu­e avançar en la consecució d’una plena democràcia: en la administra­ció, en la judicatura, en el repartimen­t de les carregues per mantenir un estat social de dret i unes institucio­ns i poders de l’estat que en massa ocasions actuen contràriam­ent als interessos ciutadans. Les coses no poden canviar si no es qüestionen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain