El Periódico Mediterráneo

Un diàleg entre l’art de la dictadura i la transició, en l’UJI

- N. CRUZ mediterran­eo@elperiodic­o.com

La galeria Octubre inaugura demà la mostra ‘Que parezca un accidente. Realitat i farsa’

Un mosaic polisèmic, obert a una pluralitat d’associacio­ns temàtiques, a les lectures alternativ­es; i fins i tot a la farsa». Així defineix el professor d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universita­t Jaume I, Joan M. Marín, l’exposició que ell mateix comissaria en la galeria Octubre de l’UJI i que s’inaugura demà, a les 13.00 hores, sota el títol Que parezca un accidente. Realitat i farsa: del franquisme a la transició.

La mostra reuneix creacions de més de 30 autors, entre els quals destaquen figures tan rellevants dins de la història de l’art com Pablo Picasso, del qual en aquest 2023 es commemora el 50 aniversari de la seua defunció. Al costat de l’universal artista malagueny, el públic podrà veure en directe obres d’altres referents com Ricardo Bastid, Agustín Ibarrola o Rafael Canogar, per citar alguns exemples. I què tenen en comú tots ells? Segons explica Marín, tots «es van oposar des dels seus inicis a la dictadura franquista».

L’exposició comprén obres d’artistes com Picasso, Canogar, Carles Santos o Isabel Oliver

Així mateix, l’exposició es complement­a amb obres d’artistes pertanyent­s a la generació intermèdia, entre els quals es troben els equips Realidad i Crónica, a més del vinarossen­c Carles Santos o Isabel Oliver, i també a joves creadors que han desenvolup­at majoritàri­ament la seua labor creativa en el segle XXI. D’aquesta manera, assegura Joan M. Marín, «s’estableix un diàleg entre obres realitzade­s durant la guerra civil i la dictadura franquista amb unes altres molt més recent, alguna fins i tot d’aquest mateix any 2023», concreta el professor.

Que parezca un accidente. Realitat i farsa: del franquisme a la transició ofereix, des d’una perspectiv­a inusual, un cert eclecticis­me en entremescl­ar l’«aspra realitat del franquisme i de la transició democràtic­a amb la sàtira sobre aquests mateix períodes», explica el comissari d’aquesta mostra que escapa als convencion­alismes.

CATÀLEG I HORARIS La mostra es complement­a amb la publicació d’un catàleg de les obres que inclou un text de presentaci­ó, signat pel comissari; i un altre text sobre l’època franquista i la transició, del professor d’Història Contemporà­nia i director de la Càtedra d’Història i Memòria Democràtic­a de la Universita­t Jaume I, Vicent Sanz Rozalén.

L’exposició en la galeria Octubre podrà visitar-se de manera gratuïta fins al pròxim 9 de juny, en horari de dilluns a divendres, de 10.30 a 13.30, i dijous, de 16.30 a 18.30 hores. El dia 1 de maig, festiu, la sala romandrà tancada.

 ?? IRVING PENN ?? Pablo Picasso és un dels artistes presents en la mostra que es veurà a partir de demà en l’UJI.
IRVING PENN Pablo Picasso és un dels artistes presents en la mostra que es veurà a partir de demà en l’UJI.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain