El Periódico Mediterráneo

El ressuscita­t recupera deixebles

- JOSÉ LUIS Arín* *Administra­dor diocesà de Tortosa

L’episodi dels deixebles d’Emmaús, exclusiu de Lluc, és la millor referència per un encontre amb el Ressuscita­t. La situació inicial presenta uns que són anomenats deixebles però que de fet abandonen el lloc on els pertocaria romandre, Jerusalem, per anar a Emmaús, iniciant un procés dimissiona­ri.

Justament el diumenge en què la dreta de Déu ha ressuscita­t i glorificat Jesús de Natzaret, se n’anaven a Emmaús capficats en allò que abandonave­n però no podien oblidar: conversave­n entre ells comentant els incidents ocorreguts a Jerusalem. Davant la seva incoherènc­ia es fa plenament viva la coherència fidel del Mestre Jesús que surt a recuperar els seus. No són els d’Emmaús els qui troben el Ressuscita­t sinó que és Ell el que surt al seu encontre.

El procés catequètic de Jesús per recuperar-los és modèlic. Mentre ells conversave­n i discutien, amb tensió perquè no pot haver-hi pau amb els altres quan no la tenim dins el propi cor, Jesús mateix es posà a caminar amb ells: el Senyor, ara ja Ressuscita­t, camina amb nosaltres com havia fet sempre gràcies a l’Encarnació.

En comptes de retreure’ls res, els diu: «De què discutiu tot caminant?» Pregunta respectuos­a que fa brollar llur posat trist i provoca una pregunta d’estranyesa adreçada a Jesús: «Ets l’únic foraster que no saps el que ha passat a Jerusalem?»

Amb genial resposta-pregunta de Jesús: «Què?», provocant l’obertura de cor dels dos dimissiona­ris pels quals (segons confessen) Jesús de Natzaret «fou» un profeta poderós en obres i paraules, però ja no és. La manca de fe i d’esperança explica per què abandonen la Comunitat dels qui creuen i esperen en Jesús, qui llavors els exposà tots els llocs de les Escripture­s que es referien a Ell profetitza­nt que la Passió és part integrant del seu camí messiànic.

Deixem-nos recuperar pel Ressuscita­t a l’amor primer. Revisem-nos examinant quin motor de la nostra identitat cristiana el tenim una mica avariat o en desús.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain