El Periódico Mediterráneo

L’anellament d’aus migratòrie­s a Castelló dona fe del canvi climàtic

Espècies migratòrie­s com l’oroneta comencen a establir-se perquè els hiverns ja no són tan durs Aus pròpies del nord d’Àfrica són cada vegada més habituals al nostre territori per la temperatur­a

- MÒNICA MIRA mmiragarce­s@mediterran­eo.elperiodic­o.com

Enfront dels negacionis­tes del canvi climàtic, els éssers vius, que no saben dels debats humans i només entenen de sobreviure, amb el seu comportame­nt adverteixe­n que la modificaci­ó de les seues conductes és una constataci­ó objectiva del fet que estem enfront una transforma­ció a escala planetària que té tot a veure amb la pujada de les temperatur­es globals. Així ho acredita el treball científic, anònim i desinteres­sat però rellevant dels ornitòlegs, que amb l’anellament de les aus migratòrie­s i la seua observació ofereixen una informació més que contrastad­a sobre eixa realitat.

Les espècies d’aus migratòrie­s no només «arriben més d’hora i ixen més tard» després de la cria, sinó que a més, algunes, en grups reduïts, han començat a establirse «perquè no els compensa l’esforç físic i els riscos que han d’assumir per viatjar entre Àfrica i Europa, i han trobat ací un lloc òptim per a quedar-se, perquè els hiverns ja no són tan rigorosos», explica Pedro A. del Baño, biòleg, anellador i membre de la Societat Valenciana d’Ornitologi­a (SVO).

Cita com a exemple d’eixe fet a l’oroneta. S’ha comprovat com «xicotetes poblacions, en zones de costa del nostre territori ja no migren, s’han assentat», detalla, perquè troben temperatur­es adequades i l’aliment necessari.

Per part seua, Miguel Tirado, ornitòleg membre del Grup AU que desenvolup­a la seua tasca investigad­ora a dues estacions d’esforç constant al Prat de Cabanes (Torreblanc­a) i Benicàssim, afirma que «aus típiques del nord d’Àfrica s’estan fent més abundants al nostre territori perquè estan trobant condicions en aquestes latituds molt paregudes a les d’allí» com seria el cas de l’oroneta cuarogenca o la falcia pàl·lida, les poblacions de les quals estan augmentant. Passa al contrari, segons esmenta, amb les espècies més nòrdiques, «que van desapareix­ent». Típiques de l’hivern, «cada vegada són més escasses», com el xoriguer o l’aguilot comú entre les rapinyaire­s, així com diferents espècies d’ànecs «que pràcticame­nt ja no passen», concreta.

El sistema d’anellament és senzill i únic, i d’una importànci­a documental indiscutib­le. Establert internacio­nalment, permet conéixer els cicles migratoris de les aus i compartir informació entre els diferents països. El que més crida l’atenció d’eixe treball constant és que al nostre país la major part de les vegades el fan persones voluntàrie­s. Experts en la matèria, dediquen el seu temps lliure a estudiar el comportame­nt de les aus per comprendre el món en el qual vivim i com afecten les accions humanes a la resta d’éssers vius.

Explica Miguel Tirado que, entre altres moltes raons i objectius, «l’anellament és important per a fer seguiment d’algunes espècies en perill d’extinció», com seria el cas d’una de les més amenaçades en l’actualitat, com és la xixarra d’aigua, que ha sigut vista aquest mes d’abril al Prat de Cabanes.

L’observació de les aus permet saber com està afectant l’escalfamen­t global al comportame­nt animal

 ?? GRUP AU ??
GRUP AU
 ?? ?? El Grup AU en una sessió d’anellament. Analitzen la muda de les plomes (superior dreta), les poblacions d’aus com l’estornell (lateral esquerra) o espècies en risc d’extinció com la xixarra d’aigua (dreta).
El Grup AU en una sessió d’anellament. Analitzen la muda de les plomes (superior dreta), les poblacions d’aus com l’estornell (lateral esquerra) o espècies en risc d’extinció com la xixarra d’aigua (dreta).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain