El Periódico Mediterráneo

MARTE s’exhibeix a Madrid

La Fira d’Art Contempora­ni de Castelló es promou a la capital amb una nova mostra ‘Casi diez’ és el títol del projecte expositiu que presenten

- R. D. M. mediterran­eo@elperiodic­o.com CASTELLÓ feriamarte.com.

Casi diez és el títol de l’exposició que es pot gaudir en la Galería Nueva de Madrid des d’aquest dilluns i fins al 14 de maig, i en la qual conviuen les obres dels quasi deu (en concret nou) artistes convidats cada any a la Firad’Art Contempora­ni de Castelló MARTE.

El motiu d’aquesta exhibició és la celebració de la dècada d’aquesta fira que, sent l’única de la Comunitat Valenciana, s’ha posicionat com una de les més interessan­ts del sector, entre altres coses per estar enfocada a la iniciació en el col·leccionism­e.

José Luis Serzo va ser el primer artista convidat en 2015, encara que la fira va començar la seua marxa un any abans. Paula Rubio Infante, en el 2016; Jesús Zurita, en el 2017; Enrique Marty, en 2018; Amparo Sard, en 2019; Santiago Ydáñez, en el 2020; Inma Femenía, en 2021; Óscar Seco, l’any passat; i Marina Núñez, aquest.

Amb aquests artistes convidats la fira introdueix la paritat de gènere com una de les principals variables de la política d’exhibició. «Els i les artistes que han sigut imatge de la fira participen d’aquest ideari. I, si bé mantindre la paritat en la presència d’artistes és fàcil quant a que respon a una realitat, la selecció de l’artista convidat/a està premeditad­ament plantejada perquè així siga, per a participar en el diàleg entre cultures, l’educació cívica i la convivènci­a, la comprensió de les identitats individual­s i col·lectives, la multipolar­itat i la plurisocia­lització, i, naturalmen­t, la defensa de la igualtat», explicaAdr­ián Feliu, autor del text de l’exposició.

MARTE se celebrarà del 8 a l’11 de juny a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, però a més compta amb una sèrie d’esdevenime­nts com les exposicion­s Casi diez o La importanci­a creciente del vacío, que se celebrarà en breu en El Convent, Espai d’Art de Vila-real.

SECCIONS La fira tornarà a comptar amb les seccions, espais i premis que la caracterit­zen: un elenc de 16 galeries nacionals selecciona­des sota el marc de Marte Curated; Marte Ceràmic, de nou comissaria­t per Teresa Calbo; el Premi Castelló i el Premi Nacional; Marte Social, amb taules redones on es tractaran temes com les residèncie­s artístique­s i el registre de la propietat intel·lectual; i Marte Orbital, on diferents institucio­ns exposaran els seus projectes. L’assistènci­a a la fira i les activitats paral·leles seran, com sempre, totalment gratuïtes.

HORARI Casi diez es pot visitar en la ja esmentada Galería Nueva situada al carrer Sant Agustí 14, del barri de les Lletres de Madrid, de dimarts a divendres, de 10.30 a 13.30 i de 16.30 a 19.30 i el dissabte, de 11.00 a 14.00 hores. Més informació en

 ?? ?? Peça de l’artista Óscar Seco per a la mostra.
Peça de l’artista Óscar Seco per a la mostra.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain