El Periódico Mediterráneo

La primera dona secretària municipal en la Comunitat

- Abilia Adell Ferrer Javier Ortí

Nascuda en 1931, Abilia pertany a una generació que els ha tocat viure els anys més negres del segle XX a Espanya. No obstant això, malgrat la duresa de la dictadura, ella va tenir sort. Dona pionera, va tenir l’oportunita­t de cursar estudis que va superar amb dedicació, mentre criava els seus fills. Enorme esforç que li va valer per a convertir-se en secretària d’ajuntament. Amb 30 anys, en la dècada de 1960, va ser la primera dona que va ostentar el càrrec de secretària municipal en la Comunitat Valenciana. Baix la seua responsabi­litat les secretarie­s de Sorita, Palanques, Villores, la Pobla de Benifassà, Herbers i Vallibona. Municipis que en 1996, quan es va jubilar, van valorar la seua labor amb un emotiu homenatge.

Estretamen­t compromesa amb la vida associativ­a de la localitat, va treballar per a impulsar el ball de la corroquina o el teatre. Molt vinculada a l’església, Abilia va ser durant dècades catequista de la parròquia morellana. Per les seues sessions van

passar desenes de joves morellans que es preparaven per a rebre la comunió o la confirmaci­ó. Abnegada dona de família, va dedicar temps, amor i afecte diari per a educar als seus fills, Manolo i Jesús, i va comboiar als seus nets en la infància. Albert, Marc, Andrés i Javier van créixer amb els berenars que la iaia els preparava, les històries que els contava o els deures escolars que feien sota la seua atenta mirada.

Lletres difícils d’ajuntar quan qui se’n va és precisamen­t qui t’ha ensenyat a llegir i a escriure. La iaia marxa i ens deixa inesborrab­les records d’infància i adolescènc­ia que perduraran en nosaltres. Avui, l’acomiadare­m a les 16.00 hores, en la Basílica Arcipresta­l. En nom de tota la família volem agrair la profession­alitat, l’afecte i els comptes amb el qual les profession­als de la Residència San Juan Bautista de Morella l’han assistit, així com les profession­als del Centre de Dia de l’Ajuntament de Morella, a qui fem extensible agraïment.

 ?? ?? Abilia Adell Ferrer, en companyia dels seus quatre nets.
Abilia Adell Ferrer, en companyia dels seus quatre nets.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain