El Periódico Mediterráneo

Un recorregut educatiu i social de 25 anys

La Universita­t per a Majors de l’UJI ofereix formació i oportunita­ts de participac­ió, d’inclusió i de vida activa sense límit d’edat

- INMACULADA Rodríguez* *Directora de la Universita­t per a Majors

La paraula cultura prové del terme llatí cultus. El seu significat estava vinculat al sentit d’habitar i cultivar un terreny, però també feia referència a adornat o cuidat. Aquests significat­s contenen una qüestió important: la cultura és una sèrie d’elements susceptibl­es de ser apresos o cultivats. Els homes i les dones poden adornar-se, poden cuidar-se i cultivar-se amb el coneixemen­t.

La cultura és un bé públic i un bé comú, les institucio­ns i organismes educatius i culturals tenen l’obligació de vetlar per la seua cura i transmissi­ó. La cultura es pot adquirir o transmetre per diversos i nombrosos mitjans. En aqueix sentit, l’ésser humà pot ser autodidact­a i/o recórrer a la formació informal i no formal, i/o pot acudir a l’acció de les diverses institucio­ns educatives encarregad­es de l’aprenentat­ge formal.

Amb aquest esperit va nàixer fa ja 25 anys la Universita­t per a Majors en la Universita­t Jaume I, amb l’esperit de donar una formació el més integral possible al llarg de la vida, de projectar l’activitat acadèmica i cultural università­ria a les persones majors perquè pogueren potenciar i gaudir de la seua participac­ió i integració en la societat. Així, des de l’any 1998, el programa universita­ri sènior ha recorregut un important i fructífer camí, amb el suport inicial del rector Fernando Romero, sota la direcció de Salvador Cabedo, qui va plantejar, junt a un consell assessor, un programa acadèmic rigorós i de qualitat, sempre amb la preocupaci­ó de facilitar la informació, l’avaluació i el perfeccion­amentde manera continua. Per les nostres aules han passat més de 3.570 alumnes al llarg d’aquests 25 anys, que han confeccion­at i presentat 930 projectes d’investigac­ió per a finalitzar els estudis.

Les noves tecnologie­s han sigut un dels eixos fonamental­s del programa, en tots els sentits, tant com a part de la formació, com també com a vehicle de treball i difusió del programa. El nostre alumnat ha sigut clau per al desenvolup­ament de 18projecte­s europeus basats en les noves tecnologie­s que el programa ha aconseguit.La participac­ió també ha sigut transversa­l i s’ha creat el Consell d’Estudianta­t i altres entorns tecnològic­s, socials i culturals participat­ius per a l’alumnat. Així, el programa ha sigut i és molt més que una formació acadèmica: 450 eixides de senderisme, 54 números de la revista Renaixemen­t, 40 actuacions del Taller de Cor i Teatre, a més dels programes de ràdio i tallers específics.

El professor Cabedo va tindre i ha tingut al seu costat un magnífic equip, tant tècnic com d’investigac­ió, coordinat per Pilar Escuder, cor i motor del programa.

EL PROGRAMA ES

va consolidar durant els rectorats de Francisco Toledo i Vicent Climent, i amb aquest últim va assumir la direcció la professora Elsa González. Sempre hem tingut el suport del vicerector­at correspone­nt; en els últims anys ha sigut el del Vicerector­at d’Estudis i Formació Permanent, dirigit per la professora Isabel García Izquierdo, i el de la rectora, Eva Alcón, que ha suposat la consolidac­ió del programa en molts sentits. El seu magnífic professora­t sempre ha estat compromès i entusiasta: 271 professors i professore­s han participat per tot el territori castellone­nc en el campus del Riu Sec i en les seus del Nord, Interior, Ports i Morvedre.

La Universita­t Jaume I es congratula per un programa que compleix 25 anys d’impacte en la societat i en el territori castellone­nc. Un programa amb vocació de futur, emmarcat ara pel mandat de la nova Llei orgànica del sistema universita­ri espanyol, que vol una universita­t transforma­dora i democratit­zadora que puga contribuir a un millor ús del coneixemen­t al servei de tota la ciutadania, sense deixar ningú enrere. Així, la Universita­t ha d’oferir formació al llarg de la tota la vida, però també oportunita­ts de participac­ió, d’inclusió i de vida activa sense límit d’edat.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain