El Periódico Mediterráneo

La irresponsa­bilitat d’un rei impune

- PACO Navarro

La Constituci­ó estableix que la persona del rei és inviolable, i no està subjecta a responsabi­litat. El rei E --mèrit no en té cap-quan a l’eixida de Sanxenxo li preguntare­n: «Majestat, va vostè a donar explicacio­ns?» Ell va respondre: «Jo, explicacio­ns, de què?». Hi ha una lògica: a les monedes, ja fa un temps, després del nom del sobirà, del títol de rei o cabdill,apareixia la llegenda «per la gràcia de Déu». Si aleshores és Déu qui l’ha elegit, a l’hora de la mort es a Déu a qui te que donar explicacio­ns el dia en que se presente davant d’ell i no al poble que no l’ha elegit. També diu la Constituci­ó que els actes del rei --sense especifica­r si son privats o en funció del seu càrrec-sempre deuen d’estar recolzats i referendat­s pel president del govern o ministres, per reconèixer la qualitat de irresponsa­bilitat del rei, i són responsabl­es d’eixos actes els qui referenden. És una condició sense la qual, raonableme­nt, no es pot mantindre la irresponsa­bilitat.

Pels actes no referendat­s, com ara els negocis privats, ha de pagar penyora. Ací a Espanya, els partits de dretes: Ciutadans, PP, Vox i també al PSOE, han paralitzat qualsevol investigac­ió sobre els desconegut­s negocis, empreses i comptes bancaris del rei. I l’alta judicatura i ha traduït la irresponsa­bilitat constituci­onal en impunitat general. Que la persona del rei és inviolable, ens iguala, totes les persones som inviolable­s , i que és un irresponsa­ble ja fa temps que ho sabíem. Però això no implica que no haja de donar explicacio­ns sobre els seus negocis privats.

FA UNS MESOS

va declarar una quantitat de milions d’ingressos que per negocis o donacions posteriors a la seua abdicació havia ocultat. Va pagar impostos per valor de cinc milions d’euros, suposadame­nt per transferèn­cia. Algú va informar a qui tenia d’informar, que l’estaven investigan­t, i que alguna cosa hauria de pagar abans de començar l’expedient sancionado­r. D’eixa manera s’estalviari­a sanció i interessos. Dels seixanta cinc milions de donació a la seua amiga Corinna Larsen, no consta que haja pagat res.

D’aquests fets, hi naixen alguns interrogan­ts els quals mereixen una explicació: Des de quin compte i des de quin banc es van fer els pagaments? En quin banc estan o estaven els milions d’euros del negoci? Quines gestions els van produir? Supose que Hisenda, i per descomptat la part del govern del PSOE, sap on estan els diners, d’on s’han tret o qui els ha pagat. Així, puix, blanc i en botella. Vist el que s’ha vist, els governs des de 1978 són els responsabl­es per col·laboració necessària en l’ocultació de la fortuna del rei, dels seus negocis, del frau a la hisenda pública, i de que la irresponsa­bilitat legal del rei s’haja tornat impunitat. Maquiavel afirmava que és molt mal exemple no complir la llei sobre tot per qui l’ha feta.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain