El Periódico Mediterráneo

Foc i sabor de tradició en la multitudin­ària Xulla de Vila-real

Penyes i veïnat en general ixen al carrer en la nit més participat­iva Els millors amb el morter deixen el seu segell en el concurs d’allioli

- JOSEP CARDA jcarda@epmediterr­aneo.com VILA-REAL

Emoció i ganes de festa es van barrejar ahir a la vesprada i la nit. I és que les festes patronals, tant les actuals de Sant Pasqual com les de setembre en honor a la Mare de Déu de Gràcia, no serien el mateix sense la ja tradiciona­l Nit de la Xulla, una celebració popular declarada d’interés provincial.

Des de primera hora del matí ja hi havia reserves d’espai per a poder fer al carrer les fogueres que, amb cura, van proporcion­ar les brases sobre les quals fer la popular torrà, bàsicament de carn de corder, però també de diferents embotits, com ara llonganiss­es o botifarres; i també cansalada o, fins i tot, hortalisse­s elaborades a la calor del foc. Els més puristes van gaudir de la Xulla a la manera tradiciona­l, és a dir, elaborada al forn. És el cas de la penya La Merla. «Sense voler s’ajunta molta gent al casal (mig centenar són els membres del col·lectiu fester, a més dels invitats), per la qual cosa torrar la carn suposava un problema, especialme­nt per a qui havia d’estar al capdavant de la torrà», explica José Pascual Colás, membre històric de La Merla i expresiden­t de la Junta de Festes de Vilareal, en valorar el mètode triat.

CENTENARS DE FOGUERES // Amb tot, la gran majoria de penyes i grups d’amics i familiars van celebrar la Nit de la Xulla fent centenars de foguerades a peu de carrer, repartides per tota la ciutat però de manera més multitudin­ària en la zona centre. Unes foguerades que permetrien posteriorm­ent cuinar carn i embotits.

Amb anteriorit­at, la plaça Major es va convertir, un volta més, en un gran obrador de Vila-real. Allí es va desenvolup­ar la cinquena edició del concurs d’elaboració d’allioli abans de la Xulla, en el qual es va deixar ben palés l’art dels participan­ts per a fer aquesta salsa. El secret és voltar el morter a l’aire sense que caiguera l’allioli ni la maça clavada en ell.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Els carrers de Vila-real van tornar a omplir-se de festa amb la tradiciona­l Nit de la Xulla i el concurs de fer allioli.
Els carrers de Vila-real van tornar a omplir-se de festa amb la tradiciona­l Nit de la Xulla i el concurs de fer allioli.
 ?? KMY ROS ??
KMY ROS

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain