El Periódico Mediterráneo

L’ensurt de Galiza

- DAVID Guardiola*

Mai unes eleccions gallegues havien suscitat tanta expectació fora de les seues fronteres. La incertesa de la fotofinish de demà davant un BNG en ascens ha atret totes les mirades: aquell territori està a pocs escons d’un canvi històric que encete una transforma­ció social. I amb la Xunta, està en risc la continuïta­t de l’interinatg­e de Feijóo al capdavant del PP... En definitiva, gallecs i gallegues tenen demà a les mans encetar un nou rumb al seu país i, al mateix temps, donar un colp de puny al tauler geopolític de l’Estat. I davant d’això, un Feijóo en pànic ha decidit batasunitz­ar el final de la campanya i parlar de Bildu, de l’amnistia i de la imposició del gallec a les escoles. Els sona?

I és precisamen­t eixa pugna de tu a tu entre les propostes ciutadanes d’un bloc sobiranist­a i d’esquerres front un bloc ultra i conservado­r que parla d’Otegui o Catalunya el que em crida l’atenció d’aquests comicis. Per l’èpica que té que un partit històricam­ent xicotet lidere la victòria sobre Goliat; però sobretot, per l’enveja: ací, al País Valencià i a les nostres comarques, el relat de que «Espanya se rompe» es va imposar a les darreres eleccions enfront de les propostes sobre qualitat de vida i no ha deixat de ser la cançoneta que usa el PP-Vox dia a dia per amagar la seua manca de gestió.

Malgrat l’evident distància física i social que ens separa, les comarques de Castelló comparteix­en amb Galícia alguns dels seus principals reptes: començant per la sequera, que Mazón negava fa quatre dies; passant pel despoblame­nt rural i el repte de garantir drets i serveis a la seua població; seguint per la manca de resposta real del Govern autonòmic a les necessitat­s d’una indústria --ací la taulellera-en moments crítics i d’una agricultur­a que no alça el cap; continuant pel caos en els serveis públics com la sanitat, ací agreujat amb l’arribada del Partit Popular, o acabant per la manca eterna d’infraestru­ctures viàries i ferroviàri­es.

Però allò en què més coincidim és que, davant de totes aquestes mancances de la gent, lluny de buscar solució, la resposta que rep la ciutadania del govern conservado­r és parlar de l’amnistia o Batasuna.

I pense la ciutadania en mereix més.

I per això, desitge que demà Galiza done una lliçó.

*Portaveu de Compromís a la Diputació

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain