El Periódico Mediterráneo

Sant Vicent Ferrer, un sant valencià

- Henri Bouché PROFESSOR

El 5 d’abril de 1455 va morir a Vannes (Bretanya francesa), un sant valencià universal, sant Vicent Ferrer, nascut a la ciutat de València el dia 21 de gener de l’any del Senyor de 1350. És, pel que ens pertoca, el patró de la que avui anomenem Comunitat Valenciana. Va ingressar a l’Ordre dels dominicans als 17 anys i, molt més tard, recorregué països d’Europa predicant l’Evangeli, obrant nombrosos miracles (980 catalogats) i predicant de manera itinerant la paraula de Déu per tot arreu. Taumaturg per excelència, professor de lògica, filòsof destacat i teòleg.

Recorregué en diverses ocasions les nostres terres on encara queda la petjada del seu pas i moltes de les seuesparau­les. Segons el meu mestre Lluís Revest, hi ha mostres del seu pas per la capital i, naturalmen­t, pels pobles de la contornada com la Vall d’Uixó, Almassora, Borriol, l’Alcora, Xilxes, la Llosa i altres poblacione­s de la zona nord com la Pobla, Sant Mateu, Morella, Peníscola... on conserven viu el seu record i bona part del que va dir en els seus sermons. Això, sí, parlant sempre en la seua llengua, el valencià, i el lema propi: Timete Deum et date illi honorem.

Ara bé, per raons òbvies personals i d’amor al poble, a la vila, i de

proximitat, parlarem un poc de la festivitat que se celebra en Borriol fins demà (no oblidem que el primer dia de la festa enguany va ser el dia de la mort del sant). Així, l’any 1410, un 14 d’abril, aplegà sant Vicent Ferrer al poble i predicà en el lloc on avui es troba l’ermita construïda en 1667, a poca distància del nucli urbà.

Es curiós que les festes, com ens diu l’alcalde, Hèctor Ramos, comencen amb el nomenament de l’ambaixador turístic internacio­nal, Javier Luna, resident a Japó i fill del mestre Vicent Luna, molt lligat al poble per motius familiars. El programa festiu inclou actes esportius i, sobre tot, taurins (bous embolats, vaques), porrat, coca fullà –especialit­at gastronòmi­ca local--, carreres, certamen popular de paelles, pilota valenciana, trobada de carros i calesses, pirotècnia, cantvalenc­ià, música, etc.

És una de les festes més típiques de Borriol. Tot acaba amb els actes religiosos a l’ermita: missa, oficiada pel rector mossén Salvador Prades i el cant dels gojos, acompanyat­s per un quartet amb piano. A l’esplanada del recinte, la popular fireta i les indispensa­bles pilotetes.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain