El Periódico Mediterráneo

Els gegants ampliaran la família amb 2 gossets pel rater valencià

Benlloch i Samblás es reuneixen amb membres de la Colla Gegantera per avançar en el projecte Les figures, dissenyade­s per un artista i per a ser portades per xiquets, tindran per nom ‘Vila’ i ‘Termet’

- C. MARCOS vila-real@epmediterr­aneo.com VILA-REAL

Els gegants de Vila-real ampliaran la família amb dues figures en homenatge al gos rater valencià, patrimoni cultural i històric de Vila-real. L’alcalde, José Benlloch, es va reunir recentment amb Carles i José Chiva, membres de la Colla Gegantera, per a avançar en aquest projecte que, «si tot va bé», podrà ser una realitat cara a les festes de la Mare de Déu de Gràcia, al setembre. La regidora de Cultura i Tradicions, Noelia Samblás, va participar també en la reunió.

«Els nostres gegants i el nostre fusterier, dos emblemes de la nostra tradició i la nostra identitat, s’uniran amb aquesta iniciativa, que permetrà també que els més menuts participen plenament dels balls dels gegants, portant les dues figures que retran homenatge al gos rater valencià», va destacar Benlloch, qui va agrair, a més, el treball i la col·laboració de la Colla Gegantera per a poder fer possible aquest interesant projecte.

«L’any passat vam celebrar el 10é aniversari de la recuperaci­ó dels gegants de Vila-real, que va impulsar també l’enyorat Pasqual Batalla, i quina millor manera de celebrar, mantenir i reforçar la tradició que ampliar la família», va agregar, al respecte, el primer edil del Ajuntament de Vila-real.

En concret, la regidoria de Cultura i Tradicions, en col·laboració amb la Colla Gegantera, treballa en la creació de dues figures de gos rater de mig cos especialme­nt dissenyade­s per a poder ser portades pels xiquets del municipi.

Per a això, les figures tindran un forat al mig, perquè hi puga passar el xiquet o xiqueta, i unes tires de pell a l’esquena a mode de

motxilla. Els fusteriers portaran per nom Vila i Termet i acompanyar­an Pasqualet i Marigracie­ta, els dos gegants que represente­n llauradors, ja que el rater valencià és una raça molt lligada a la tradició llauradora de Vila-real.

El disseny de Vila i Termet, que realitzarà un artista especialit­zat en imatgeria popular, estarà inspirat els gossets de Batiste Soria

no, el criador vila-realenc que, amb els seus fusteriers, ha sigut clau per a aconseguir, l’any 2022, la considerac­ió del rater valencià com a raça internacio­nal.

PATRIMONI CULTURAL // Una fita històrica que va ser possible gràcies també al treball de l’Associació Local del Gos Rater Valencià i el Club Espanyol del Rater Valen

cià (Cerva), presidit pel vila-realenc Joan Quemades. Atesa la importànci­a i arrelament del fusterier a la ciutat, l’Ajuntament va aprovar també al 2022 la seua declaració com a patrimoni cultural i històric de Vila-real.

Amb les noves figures es rendirà un homenatge als gossets que han acompanyat sempre els avantpassa­ts llauradors.

 ?? MEDITERRÀN­EO ?? L’alcalde, José Benlloch, reunit amb Carles i José Chiva, membres de la Colla Gegantera, per a parlar del projecte.
MEDITERRÀN­EO L’alcalde, José Benlloch, reunit amb Carles i José Chiva, membres de la Colla Gegantera, per a parlar del projecte.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain