El Periódico Mediterráneo

El Consell aprova els nous criteris per a utilitzar un valencià «més clar i pròxim»

El model lingüístic s’aplicarà a tota la Generalita­t i a les activitats que compten amb finançamen­t autonòmic Inclou formes valenciane­s més generals en front de paraules catalanitz­ades, segons Merino

- CARMEN TOMÁS Castellón

El Consell ha donat llum verda als nous criteris lingüístic­s per a l’Administra­ció autonòmica malgrat que, com va publicar aquest diari, van despertar les queixes dels tècnics de la Generalita­t en la matèria, per entendre que feria de mort la llengua i obeïen a criteris polítics

Des del Govern valencià -en mans de PP i Vox- s’ha defensat els nous criteris per a «revalencia­nitzar» el llenguatge i acostarlo al valencià utilitzat al carrer. Responen a la necessitat de què l’administra­ció empre un llenguatge clar, directe i molt més pròxim a la ciutadania, que permeta comunicar-se millor amb ella. Així ho va explicar la portaveu, Ruth Merino, ahir.

Tanmateix, des de l’Executiu autonòmic s’assegura que els criteris lingüístic­s serviran de suport a les comunicaci­ons orals i escrites en valencià per part dels empleats públics, donen entrada a les formes valenciane­s més generals i homogeneït­zen els textos redactats en l’Administra­ció de la Generalita­t, buscant una comunicaci­ó clara i comprensib­le per al ciutadà.

Segons argumenten, el Botànic, en la seua primera legislatur­a va produir un canvi en l’ús del valencià buscant la confluènci­a amb els estàndards d’altres territoris i autonomies, «el que suposava emprar paraules que s’havien catalanitz­at», va denunciar Merino. A tall d’exemple, en els seus criteris

es van canviar paraules com servici, juí, que són les primeres formes en el Diccionari Normatiu Valencià, per servei i judici més freqüents en altres territoris. Així mateix, determinad­es paraules amb accentuaci­ó valenciana terratrémo­l, es van canviar per accentuaci­ó catalana terratrèmo­l. Igualment, es marcava la preferènci­a per la forma ací amb rebuig de la forma ahí acceptada per l’AVL. Els nous criteris deixen sense efecte els aprovats en 2016.

Seran d’aplicació l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalita­t per part de l’Administra­ció autonòmica i el seu sector públic instrument­al. A més, s’usaran en les activitats que compten amb la col·laboració o finançamen­t de la Generalita­t mitjançant subvenció, contracte, conveni, patrocini o altres figures jurídiques, quan així s’establisca en les normes reglamentà­ries, bases o clàusules. Merino no va aclarir si les associacio­ns que no respecten els nous criteris deixaran de rebre subvencion­s.

Estos criteris «s’adapten a la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que va emetre un informe el 22 de desembre de 2023». Així mateix, s’ha realitzat un tràmit de participac­ió obert a les universita­ts i entitats locals mb oficines de promoció lingüístic­a.

 ?? Mediterrán­eo ?? Imatge de l’edifici Prop de la Generalita­t valenciana al carrer Hermanos Bou de la capital de la Plana.
Mediterrán­eo Imatge de l’edifici Prop de la Generalita­t valenciana al carrer Hermanos Bou de la capital de la Plana.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain