El Periódico - Català

Impost de segona mà

Hisenda fixa Les autonomies

- AGUSTÍ SALA

L’edició del 2017 de la Smart City Expo World Congress, que s’ha celebrat des de dimarts fins dijous, va tancar les portes batent tots els rècords. Durant els dies de celebració, ha rebut més de 18.000 visitants, el 13% més que l’any 2016, i ha superat les previsions inicials. L’esdevenime­nt va reunir més de 700 ciutats dels cinc continents, 675 expositors i més de 400 ponents.

El congrés, organitzat per Fira de Barcelona al recinte firal de Gran Via, era un important test per als salons i per a la ciutat de cara a futurs certàmens. Per exemple, hi havia diversos acreditats de la GSMA, organitzad­ora del Mobile World Congress.

que les compravend­es entre particular­s a través de Wallapop o Vibbo han de tributar a les autonomies per transmissi­ons a penes controlen les operacions El problema és que ningú liquida aquest tribut quan fa aquestes operacions

Les compravend­es d’articles de segona mà entre particular­s a través d’internet han de tributar, com qualsevol altra transacció en el món físic. Aquestes operacions, que es realitzen a través de plataforme­s com Wallapop, Vibbo o Ebay, estan subjectes a l’impost de transmissi­ons patrimonia­ls (ITP), un tribut cedit a les autonomies i que grava també transaccio­ns de vivendes o vehicles usats, segons la resposta a una consulta vinculant a la direcció general de Tributs del ministeri d’Hisenda.

No és cap novetat que les compravend­es hagin de pagar impostos, segons s’ha encarregat de destacar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, després de participar en unes jornades tributàrie­s a Madrid. El comerç on line de segona mà està subjecte «a les mateixes normes tributàrie­s que els altres», ja que la seva tributació «no pot ser diferent de les transaccio­ns comercials normals», va afirmar.

El problema és que pràcticame­nt ningú tributa per aquestes transaccio­ns a través d’internet, sobre les quals gairebé no hi ha un control, admeten fonts de l’administra­ció tributària a Catalunya. En molts casos es tracta de béns mobles d’un valor unitari baix. A Catalunya, el gravamen per a aquest tipus d’operacions és del 5% i en altres comunitats, del 4%.

Wallapop, per exemple, intermedia unes 70.000 transaccio­ns al dia, mentre que l’import de les que es fan a través de Vibbo arriba a uns 22,7 milions d’euros en articles d’electrònic­a; a uns 3,5 milions en els productes per a nadons i nens i 17 milions en objectes per a la llar. Es tracta de tota mena d’articles i productes, des d’una bicicleta fins a una cadira o un còmic.

«És cert que haurien de tributar, però ningú liquida l’impost. ¿Qui es preocuparà de presentar l’imprès 600 correspone­nt davant l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) per pagar 40 o 50 euros o menys?», es pregunta un assessor fiscal consultat per aquest diari.

De fet, això ja passava a Catalunya amb els lloguers. Els inquilins havien de liquidar l’ITP al firmar el contracte, però ningú ho feia fins que la Generalita­t va decidir exigir-ho a través d’una mesura que va introduir en la llei d’acompanyam­ent dels Pressupost­os del 2014.

D’aquesta manera es va acabar amb el complex sistema de documents timbrats i diferents trams per constituir un gravamen únic del 0,3% el 2014 i del 0,5% des del 2015.

Gràcies al creuament de dades amb l’Institut Català del Sòl (Inca- sòl), va remetre el 2015 més de 5.000 requerimen­ts a inquilins per exigirlos el pagament del gravamen o que justifique­ssin per què no l’havien liquidat al firmar el seu contracte de lloguer.

Fonts de l’administra­ció tributària reconeixen que les pràctiques i usos que més es generalitz­en en la societat, com les transaccio­ns entre particular­s a través d’internet o les activitats de l’economia collaborat­iva, van molt més ràpid que la legislació i que la normativa tributària. És el que ha passat amb els lloguers vacacional­s a través de plataforme­s com Airbnb.

En tot cas, Hisenda intenta caçar tots els ingressos que entén que se li escapen i indaga en nous negocis gràcies al creuament d’informació. Entre aquests hi ha les compravend­es a través de webs que posen en contacte oferents i demandants i el negoci creixent dels bloguers, que insereixen publicitat a la seva web i que haurien de pagar l’IVA per aquesta activitat comercial.

Augment patrimonia­l

En el cas de les compravend­es per internet, es persegueix­en especialme­nt les operacions que suposin un augment patrimonia­l per al venedor, és a dir, que vengui el producte o el bé per un preu més alt del que el va comprar, i això significa articles de col·leccionist­a o de luxe, encara que no sempre.

Els assessors fiscals destaquen que «cada vegada que un particular obté un rendiment, per un servei o per la venda d’un bé, estaria davant una activitat econòmica amb la consegüent tributació per IVA, si és el cas, o per l’impost de la renda (IRPF)». Una de les claus per alleugerir la factura fiscal és «l’habilitat» de demostrar que es tracta d’una activitat econòmica, la tributació de la qual és més baixa que la de les persones físiques.

 ?? CECILIA DE FÁTIMA ?? Un client de la popular plataforma de compravend­a repassa l’oferta d’objectes disponible­s.
CECILIA DE FÁTIMA Un client de la popular plataforma de compravend­a repassa l’oferta d’objectes disponible­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain