El Periódico - Català

L’alcalde de Caracas burla l’arrest domiciliar­i i surt del país

- ABEL GILBERT

A les set del matí d’ahir, el Servei Bolivarià d’Intel·ligència (Sebin) es va presentar a les residèncie­s Villa Magna, en una de les zones més acomodades de la capital veneçolana, empesa per un rumor: l’alcalde metropolit­à, Antonio Ledezma, intentava burlar l’arrest domiciliar­i. Però quan els agents van arribar, era molt tard. Ledezma s’havia fugat cinc hores abans. Va dir que havia creuat el pont internacio­nal Simón Bolívar amb destí a Cúcuta, Colòmbia, enmig d’una travessia que no va dubtar a qualificar «de pel·lícula».

Cada dia, milers d’habitants de la veneçolana Táchira travessen el mateix pont per buscar aliments i mercaderie­s. Ledezma es va camuflar com un més. Abans de trepitjar sòl colombià va assegurar haver travessat 29 punts de vigilància. Els militars i policies que custodien aquests passos no es van imaginar que estaven davant l’home que, en poques hores, seria el més buscat del país.

L’opositor Antonio Ledezma estava reclòs des del 2015

L’alcalde va ser detingut el 2015, enviat a una presó militar i després al seu domicili, on complia la condemna establerta en sentència. Va confiar la seva sort a la Providènci­a i, segons va dir, des del cel van complir: «Déu és gran».

El líder d’Alianza Bravo Pueblo, un dels sectors més durs de la Mesa d’Unitat Democràtic­a (MUD), i per tant reticent a tota possibilit­at de diàleg polític amb el chavisme, va prendre la decisió d’incomplir la seva sanció com una manera d’estimular els opositors a emprendre una altra vegada l’ofensiva. «És hora que comprengue­m que amb la consciènci­a d’un poble no s’hi juga», va dir.

VIATGE A MADRID Ledezma, que es prepara per viatjar a Madrid, va fer una crida a la MUD, en la pràctica fracturada després de la derrota en les eleccions regionals, i li va demanar que oblidi les seves diferèncie­s i torni a unir-se per presentar una alternativ­a seriosa de poder. Ledezma va dir que li deixa la seva bandera a María Corina Machado, que expressa les posicions més intransige­nts de l’antichavis­me. Ella, per la seva part, va negar que la sortida de l’alcalde hagi sigut negociada amb el Govern i presentada com una pantomima de fuga. «No coneixen el règim, però per sobre de tot, no coneixen Ledezma», va apuntar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain