El Periódico - Català

La candidatur­a de l’expresiden­t està copada per independen­ts

La dibuixant Pilarín Bayés, el pare Manel i Anna Tarrés fitxen pel PDECat Els exconselle­rs Forn i Borràs no se sumen a una llista que tanca Rigol a BCN

- EL PERIÓDICO

Després de descartar-se una llista única de l’independen­tisme, ERC, el PDECat i la CUP van començar a elaborar llistes pròpies per separat. Aquests partits treballen perquè les eleccions del 21 de desembre no siguin percebudes com a merament autonòmiqu­es i cada força ha sortit a la caça de fitxatges independen­ts per transmetre una imatge de transversa­litat a l’electorat.

El cas més accentuat és el del PDECat, que per al 21-D ha renunciat a unes sigles amb menys de dos anys de vida per crear Junts per Catalunya (JxCat), la llista encapçalad­a per l’expresiden­t Carles Puigdemont. El fitxatge més sonat i que ocuparà el número dos és Jordi Sànchez, que dijous va renunciar al seu càrrec de secretari general de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) des de la presó de Soto del Real. Quatre membres més del secretaria­t de l’ANC han renunciat als seus càrrecs per anar a les llistes. També hi seran els exconselle­rs Clara Ponsatí, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Lluís Puig.

Altres personalit­ats de la societat civil o vinculades històricam­ent a altres partits també s’han sumat a la llista de l’expresiden­t. La que va ser militant del PSC i consellera de Salut en els governs de Pasqual Maragall i José Montilla Marina Geli ocuparà un lloc simbòlic a la candidatur­a de JxCat. Una altra incorporac­ió, aquesta provinent d’ERC, és la de l’excandidat a les europees Eusebi Campdepadr­ós, que anirà de cap de llista per Tarragona.

L’ambició de promoure una llista única de l’independen­tisme de JxCat ha aglutinat alguns impulsors de la fallida agrupació d’electors Llista unitària 1 d’octubre, com la historiado­ra Aurora Madaula o Francesc de Dalmases, director de les revistes Catalan Internatio­nal View i ONGC. Alguns noms més ja confirmats són el del fins ara director de RAC-1, Eduard Pujol; el catedràtic de ciències polítiques de la Pompeu Fabra Ferran Requejo, el pare Manel i l’entrenador­a de natació sincronitz­ada Anna Tarrés.

La llista per Barcelona la tancarà l’expresiden­t del Parlament Joan Rigol. Abans que ell, hi figuren, per aquest ordre, la dibuixant Pilarín Bayés, els escriptors Jaume Cabré i Salvador Cardús, i l’exconselle­ra Geli. L’escriptora Laura Borràs serà la número 5, sent la primera de la llista que no està a la presó ni a la capital Belga.

TRAPERO DECLINA No obstant, també hi ha hagut personalit­ats que han declinat anar de la mà de Puigdemont en els comicis del 21 de desembre. El major Josep Lluís Trapero s’ha autodescar­tat, així com l’exconselle­ra a la presó Meritxell Borràs, que addueix motius personals. Els coordinado­rs del PDECat Marta Pascal i David Bonvehí tampoc concorrera­n per centrar-se a dirigir el partit, i el veterà exdiputat Lluís Corominas deixa la primera línia de la política.

 ?? REUTERS ??
REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain