El Periódico - Català

Rovira assegura que el Govern va amenaçar amb un bany de sang

La dirigent d’ERC al·lega sense proves que l’Executiu va avisar que hi hauria «morts» Rajoy qualifica les paraules d’«absolutame­nt falses i vergonyose­s»

- EL PERIÓDICO

La número dos d’ERC, Marta Rovira, va afirmar ahir que el Govern no va aplicar la independèn­cia després de la declaració unilateral realitzada al Parlament el passat 27 d’octubre perquè l’Executiu de Mariano Rajoy va amenaçar d’utilitzar armes de foc contra la població a Catalunya. El Govern espanyol va negar rotundamen­t aquestes acusacions, que va qualificar de «grollera mentida» i «mentida miserable».

«El que el Govern català no estava disposat a fer era assumir un escenari de violència extrema amb morts als carrers que es va posar d’una manera molt contundent al damunt de la taula. Ens deien que hi hauria sang, que no serien pilotes de goma com l’1 d’octubre, que la cosa seria contundent», va afirmar Rovira en declaracio­ns a RAC–1.

La mà dreta d’Oriol Junqueras no va especifica­r quins dirigents o comandamen­ts van transmetre aquestes amenaces als mandataris catalans ni on ni quan ho van fer. Es va limitar únicament a afirmar que van arribar de «moltes fonts diferents, contrastad­es i fiables». «Se’ns infor- mava que estaven entrant armes a Catalunya i que l’Exèrcit estava venint», va afegir.

Rovira va realitzar aquesta revelació després que dijous, a les reunions que va mantenir a les presons d’Estremera i Alcalá-Meco amb els consellers en presó preventiva, aquests l’hi demanessin. «En el seu moment jo ja vaig dir que s’havia d’explicar des del primer dia», va afegir abans de recordar que en els debats parlamenta­ris, Puigdemont i altres consellers ja van parlar de «violència extrema».

Rovira també va considerar que hi havia hagut «un excés d’autocrític­a» per part de l’independen­tisme que, a més a més, segons la seva opinió «s’ha magnificat». En els últims dies, diversos membres del Govern cessat i dels partits sobiranist­es van admetre que l’Executiu català no estava preparat per aplicar la independèn­cia i que no van calibrar bé la reacció de l’Estat i de la UE.

REACCIÓ DE LA MONCLOA «Ja no hi ha qualificat­iu que tingui per aplicar a aquesta afirmació. Deixem-ho dient que és absolutame­nt fals. És una enorme mentida i, sobretot, és una vergonya», va etzibar Rajoy com a resposta a les declaracio­ns de Rovira. «És absolutame­nt fals, i ho dic jo, que soc la ministra de Defensa», el va secundar Dolores de Cospedal.

La mateixa tesi van mantenir el portaveu de l’Executiu, el ministre Íñigo Méndez de Vigo, i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo. Tots dos van acusar la dirigent d’ERC de llançar «una mentida més» i van posar com a exemple les declaracio­ns en què els sobiranist­es assegurave­n que la DUI «no tindria efectes econòmics» o que rebria el suport de països de la UE. «Mentida rere mentida. El que acaben de dir és una mentida grollera. No té absolutame­nt res a veure amb la realitat. És al que ens estan acostumant aquests dirigents», va insistir Méndez de Vigo, informa Patricia Martín.

Millo va qualificar les paraules de Rovira de «gravíssima irresponsa­bilitat» i «mentida miserable». «Entenc que és una afirmació de caràcter polític i mereix resposta política, espero que hi hagi rectificac­ió», va afegir Millo donant a entendre que l’Executiu de Mariano Rajoy no es planteja en aquests moments presentar cap querella. El delegat del Govern va atribuir aquestes declaracio­ns a la intenció dels sobiranist­es «d’ocultar unes conseqüènc­ies molt negatives per a Catalunya». «Més de 2.500 empreses han modificat la seu social i més de 1.000 s’han emportat la seu fiscal», va acabar dient, informa Rafa Julve.

Marta Rovira

NÚMERO DOS D’ERC «El Govern no estava disposat a assumir l’escenari de violència extrema amb morts als carrers»

 ?? ACN / BERNAT VILARÓ ?? Rovira, al Consell Nacional d’Esquerra, el 4 de novembre.
ACN / BERNAT VILARÓ Rovira, al Consell Nacional d’Esquerra, el 4 de novembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain