El Periódico - Català

La Moncloa nega un pacte amb el PSOE sobre la Constituci­ó

Sánchez afirma que Rajoy es va comprometr­e a abordar-ne el canvi

- JUAN RUIZ SIERRA PATRICIA MARTÍN

Aliats en l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya, el Govern i el PSOE van donar ahir versions molt diferents sobre el contingut del seu pacte territoria­l. Segons els socialiste­s, el suport a la suspensió de competènci­es autonòmiqu­es, destitució de tot el Govern català i convocatòr­ia immediata d’eleccions va tenir com a contrapart­ida que Mariano Rajoy es comprometé­s, per fi, a abordar la reforma constituci­onal. Des de l’Executiu central, el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va contestar que això no havia sigut així en cap cas, que Rajoy només va acceptar un simple estudi del model autonòmic. El PP consuma així el gir iniciat a mitjans d’aquesta setmana, i ara torna a estar on ha estat tradiciona­lment en aquesta matèria, amb els mateixos recels de sempre davant un possible canvi a la Carta Magna.

«Hem de ser seriosos i responsabl­es. Si no hi ha consens suficient, serà molt difícil [iniciar canvis a la Constituci­ó]», va dir després del Consell de Ministres Méndez de Vigo, convidant Units Podem, els partits independen­tistes catalans i el PNB a sumar-se al debat obert en la comissió territoria­l del Congrés. Dimecres, en la posada en marxa d’aquest òrgan parlamenta­ri, que durant sis mesos estudiarà les deficiènci­es i possibles millores del model autonòmic, els populars ja van dir que no estaven allà «amb la idea de reformar la Constituci­ó».

El missatge va suposar una galleda d’aigua freda per als socialiste­s, que fins llavors havien presumit d’haver aconseguit moure el PP, i la sensació es va veure incrementa­da per les absències del partit morat i les forces sobiranist­es, que no descarten sumar-se a la comissió territoria­l després dels comicis catalans del 21 de desembre. El PP s’agafa ara a la incomparei­xença d’aquestes formacions per justificar el seu escàs entusiasme davant una reforma constituci­onal que hauria d’abordar-se una vegada finalitzat­s els treballs d’aquest òrgan parlamenta­ri. Els socialiste­s, en canvi, sempre han mantingut que el consens no té per què ser una condició prèvia, sinó que s’ha de forjar al mateix temps que s’encarrega la reforma constituci­onal.

ESPERANCES DESPRÉS DEL 21-D El PSOE procura no traslladar decepció davant aquest gir del PP. Els socialiste­s creuen que es tracta d’un canvi motivat per la proximitat de les eleccions i que després del 21-D tot tornarà al seu lloc: els grups absents se sumaran a la comissió sobre el model autonòmic i els populars tornaran a obrir-se al canvi a la Constituci­ó.

Pedro Sánchez va dir ahir que seguia creient en Rajoy. Almenys, en aquest apartat. «Nosaltres som un partit seriós, jo em prenc la paraula del senyor Rajoy de forma seriosa. Fins que no li senti una cosa diferent del que a mi m’ha dit, dono per bones les seves paraules. No he sentit que el president del Govern digués res, així que segueixo confiant en la seva paraula», va dir el secretari general del PSOE. Al mateix temps, Sánchez va aprofundir en la distància que el separa en matèria territoria­l de Rajoy i Albert Rivera, líder de Ciutadans. «El PP i Ciutadans estan tenint un discurs recentrali­tzador. A nosaltres no ens hi trobaran», va dir a Valladolid, on va reunir l’executiva del seu partit.

Els socialiste­s havien demanat el dia abans la compareixe­nça de la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría perquè expliqui en la comissió de secrets oficials del Congrés, que celebra les seves sessions a porta tancada, la presumpta ingerència de Rússia i Veneçuela a favor de la independèn­cia de Catalunya.

ALLARGUES A LES CIBEREXPLI­CACIONS El Govern central va donar a entendre que no era partidari que la vicepresid­enta reti comptes d’un tema tan sensible en un organisme on també participen ERC i el PDECat. «Aquest tema és important, és un tema d’Estat, és un tema seriós. Amb les eleccions no s’hi juga, perquè algú pot estar temptat de desvirtuar-les. Apel·lo al sentit d’Estat de tots els partits perquè en aquest tema siguem cauts i prudents», va concloure Méndez de Vigo.

Méndez de Vigo sosté que el president només va acceptar un simple estudi del model autonòmic

Els socialiste­s atribueixe­n la posició del PP a la proximitat del 21-D i confien que després es moguin

 ?? EFE / R. GARCÍA ?? Els dirigents socialiste­s Narbona, Sánchez i Tanduca, ahir, a Valladolid.
EFE / R. GARCÍA Els dirigents socialiste­s Narbona, Sánchez i Tanduca, ahir, a Valladolid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain