El Periódico - Català

Un contracte temporal més car centra la nova reforma laboral

Báñez planteja que els eventuals cobrin per comiat igual que els fixos en 3 anys Els sindicats exigeixen més mesures per reduir l’elevada precarieta­t Una fórmula que podria tenir uns efectes limitats a la pràctica

- ANTONI FUENTES

Aquests inspectors realitzara­n un informe sobre el fullet i la documentac­ió relatius a l’ampliació de capital que l’entitat va executar l’any passat, sobre els seus comptes oficials correspone­nts a l’exercici passat i la reexpressi­ó que se’n va fer abans de ser publicada el mes d’abril passat, així com sobre els preus de vendes d’empreses participad­es, branques d’activitat i participac­ions accionaria­ls en altres entitats dutes a terme el 2016 i el 2017, segons l’escrit remès a l’Audiència Nacional. L’octubre passat, Fernando Andreu va admetre una querella contra l’antiga cúpula del Popular.

conseqüènc­ia dels procedimen­ts civils instats per inversors que van respondre a la sortida a borsa de l’entitat.

El jutge afirma que al llarg d’aquests cinc anys d’instrucció s’han constatat indicis racionals que constaten que els administra­dors de BFA i Bankia van aprovar «uns comptes maquillats sobre la verdadera situació de les entitats que administra­ven, que no en reflectien la imatge fidel, per la qual cosa no mostraven la verdadera situació econòmica de l’entitat financera», amb el consegüent perjudici per als inversors, com per a l’Estat.

El jutge Andreu conclou que «no existeix cap raó de pes per excloure la responsabi­litat penal del superior que coneix l’execució de l’acte antijurídi­c de l’inferior. O el que és el mateix: «quan aquest escull mantenir-se passiu sense requerir més informació i sense exercir les seves facultats superiors».

La negociació d’una nova reforma laboral va prenent forma. Els contactes mantinguts fins ara entre el Ministeri d’ocupació, els sindicats i les patronals se centren en les fórmules per reduir l’elevada precarieta­t del mercat de treball i, especialme­nt, en un nou contracte temporal que equipara la indemnitza­ció per acomiadame­nt amb els 20 dies dels llocs de treball fixos en un període de tres anys.

Els sindicats i les patronals van rebre una proposta del Ministeri d’ocupació que concreta l’anunci genèric d’un nou contracte amb indemnitza­ció creixent en línia amb l’acord firmat entre el PP i Ciutadans d’impulsar un contracte únic. La reforma laboral que s’està perfilant redueix el mapa actual de modalitats de contractac­ió a només tres formes: temporal, indefinit i formatiu.

EQUIPARACI­Ó PROGRESSIV­A La peça clau amb què la ministra Fátima Báñez vol reduir una elevada taxa de temporalit­at del 30% és un nou contracte temporal que fusioni les variants actuals i que incrementa­ria la indemnitza­ció per cessament del treballado­r dels 12 dies de sou per any de servei vigents en l’actualitat a 16 dies en el segon any de la relació laboral i a 20 dies, la mateixa que en el cas d’una contractac­ió fixa, als tres anys.

La proposta del Govern central es produeix després del pronunciam­ent del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a favor d’equiparar les indemnitza­cions de treballado­rs eventuals i interins amb els indefinits, tot i que s’espera que els magistrats europeus aclareixin el sentit de la seva sentència en resposta a la petició del Tribunal Suprem. Després de la sentència del TJUE, diversos jutges i tribunals espanyols ja han aplicat aquesta doctrina en casos de demandes d’interins i eventuals. Tot

Malgrat el canvi que suposa la fórmula plantejada per Báñez, pot tenir efectes limitats a la pràctica. D’entrada, els empleats amb contracte temporal que acaben de treballar el primer any, quan percebrien 12 dies, el mateix que ara, són la immensa majoria. Els que es podrien veure beneficiat­s al percebre una indemnitza­ció més alta en el segon i el tercer anys són únicament un 0,35% dels assalariat­s temporals del gener a l’octubre d’aquest any. La durada mitjana dels contractes és aquest any de 52,45 dies.

Quedará per veure si la reforma que s’està negociant suposarà acotar més la durada màxima del contracte per obra o servei, el segon més utilitzat amb 6,9 milions de contractac­ions del gener a l’octubre, que ara es pot allargar fins a quatre anys si així ho recull un conveni sectorial. i que, inicialmen­t, no es tracta del contracte únic que va acordar el PP amb Ciutadans, la proposta equipara de facto el temporal amb l’indefinit tot i que en un termini de tres anys.

CAUTELA SINDICAL El secretari general de CCOO, Unai Sordo, va afirmar que la finalitat del sindicat «no és tant parlar d’un contracte o d’un altre», sinó reduir la contractac­ió temporal a Espanya i substituir-la per contractac­ió indefinida. Segons Sordo, reduir la contractac­ió temporal requereix una actuació més contundent de la inspecció de treball, una concreció més gran de les causes per usar el contracte temporal i buscar que l’acomiadame­nt sigui l’últim recurs a les empreses.

CCOO i la UGT tenen previst presentar a la taula de negociació una proposta pròpia de reforma de la contractac­ió encaminada a aconseguir l’objectiu de la reducció de l’elevada precarieta­t laboral.

El secretari de Política Sindical de la UGT, Gonzalo Pino, tampoc va rebutjar d’entrada la proposta, tot i que va posar condicions: «Estem disposats a negociar modificaci­ons en la contractac­ió sempre que vagin dirigides a dotar de més estabilita­t i drets l’ocupació».

 ?? JUAN MANUEL PRATS ?? Reunió de sindicats i patronals amb la ministra de Treball, Fátima Báñez, el 19 de setembre d’aquest any.
JUAN MANUEL PRATS Reunió de sindicats i patronals amb la ministra de Treball, Fátima Báñez, el 19 de setembre d’aquest any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain