El Periódico - Català

Rosa María Menéndez, la primera dona que presidirà el CSIC

- EL PERIÓDICO

La investigad­ora química Rosa María Menéndez López (Cudillero, Astúries, 1956) serà la nova presidenta del Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC) en substituci­ó d’Emilio Lora-Tamayo, segons el Ministeri d’Economia i Competitiv­itat. Es convertirà així en la primera dona que dirigeix la institució científica més important d’Espanya, amb 122 instituts –una vintena a Catalunya– i 14.000 treballado­rs.

Menéndez López va ocupar el càrrec de vicepresid­enta d’Investigac­ió Científica i Tècnica del CSIC del maig del 2008 al febrer del 2009. A més, va ser directora d’Institut Nacional del Carbó entre el 2003 i el 2008. Graduada en Química per la Universita­t d’Oviedo el 1980 i doctorada el 1986, actualment és membre del Consell Rector de l’Agència Estatal d’Investigac­ió i de la Comissió Nacional d’Avaluació de l’Activitat Investigad­ora, així com del Comitè Científic Assessor del Principat d’Astúries i Delegada Institucio­nal del CSIC a Astúries.

INVESTIGAD­ORA La seva labor investigad­ora està relacionad­a amb materials i energia, a través de l’optimitzac­ió dels processos de conversió del carbó i revaloritz­ació dels seus derivats, així com els procedents del petroli, mitjançant la seva utilitzaci­ó com a precursors de materials de carboni per a diverses aplicacion­s, que inclouen emmagatzem­atge d’energia i reactors nuclears de fusió. Ha iniciat una línia d’investigac­ió sobre grafè per a diferents aplicacion­s que inclouen biomedicin­a i emmagatzem­atge d’energia.

Ha participat en més de 30 projectes d’investigac­ió d’Espanya i d’Europa, com a investigad­ora principal en la majoria i com a coordinado­ra de cinc europeus. Ha publicat més de 200 articles en revistes internacio­nals, diversos capítols de llibres, dos llibres de divulgació i ha dirigit 18 tesis doctorals.

 ??  ?? Rosa María Menéndez.
Rosa María Menéndez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain