El Periódico - Català

Kawase mira a l’ànima

- NANDO SALVÀ

directora d’‘Una pastisseri­a a Tòquio’ estrena el drama ‘Hacia la luz’

Aprimera vista, Naomi Kawase pot semblar una cineasta que juga a despistar. Per un costat, la japonesa va obtenir el seu principal èxit internacio­nal amb Una pastisserí­a a Tòquio (2015), el tipus de melodrama sensibler que el cine americà fabrica com xurros; per un altre, el que la va convertir en un dels noms més notoris del cine d’autor mundial van ser títols com Sukazu (1997) i El bosque del luto (2007), pel·lícules de naturalesa més sensorial que narrativa, carregades de símbols i basades en els silencis més que en les paraules. Ella, en tot cas, desdenya aquesta mena de distincion­s. «Sempre m’he sentit molt pròxima a Steven Spielberg, encara que ell es dediqui a fer grans blockbuste­rs i les meves pel·lícules siguin petitones. Estic convençuda que compartim una filosofia creativa: l’important és explicar històries que commoguin».

En la seva nova pel·lícula, Hacia la luz, Kawase contempla la relació que una escriptora de descripcio­ns per a films adaptats a cecs estableix amb un fotògraf que està perdent la vista. La tensió inicial entre ells va transforma­nt-se en entesa i, inevitable­ment, la promesa d’un idil·li floreix. «Però és molt més que una història d’amor», matisa la directora. «He volgut fer una pel·lícula sobre el mitjà fílmic, i compartir una reflexió: s’ha d’aprendre a experiment­ar les pel·lícules d’una altra manera, a transcendi­r la pantalla. No es tracta només de mirar, sinó de sentir».

SOBRE LA CEGUESA La idea d’Hacia la luz va néixer fa dos anys quan, mentre treballava en una versió per a discapacit­ats visuals d’Una pastisseri­a a Tòquio, va sentir que el seu amor al cine es renovava. «Vaig descobrir que els invidents capturen les imatges i les senten de forma molt profunda, i que són capaços d’expressar aquests sentiments amb gran bellesa. La paraula els ajuda gairebé a tocar les imatges i a relacionar-s’hi d’una manera que pot ser inaccessib­le per als que no tenim problemes de visió». la luz

 ?? REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER ?? Naomi Kawase, en l’últim festival de Cannes.
REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER Naomi Kawase, en l’últim festival de Cannes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain